Londono Hitrou oro uoste sekmadienio vakarą daugeliui Europos valstybių atšaukus skrydžius įsivyravo chaosas. Sutrikę keliautojai siekė paskutinę minutę išvykti iš šalies.


Minios žmonių Hitrou oro uoste laukė prie penktojo terminalo norėdami sužinoti, ar bus leista išskristi į Dubliną. Skrydis buvo suplanuotas 20.55 val.

Keleivė Rachael Scully tviteryje pranešė, kad Airijos vyriausybė leido skrydį. Lėktuvas nusileido likus vos 15 min. iki skrydžių draudimo pradžios vidurnaktį.

„Tai – Kalėdų stebuklas“, – džiūgavo keleivė.

Tačiau kitų nuotaikos nebuvo tokios pakilios, pasigirdo raginimų likti Jungtinėje Karalystėje ir nerizikuoti išvežioti mutavusio viruso po kitas šalis.

„Su visa derama pagarba, bet jūs ruošiatės skristi iš vieno labiausiai COVID-19 paveikto regiono su mutavusia atmaina. Rizikuojate jį atvežti į Airiją. Persvarstykite savo planus. Žinau, kad sunku“, – „Twitter“ rašė Airijos gyventojas.

Didžiosios Britanijos keliautojams, sekmadienį atvykusiems į Hanoverio oro uostą Vokietijoje, nebuvo leista išvykti iš oro uosto, o sveikatos apsaugos pareigūnai ir slaugytojai, kurių dalis vilkėjo apsauginius drabužius, atvykėliams atliko COVID-19 tyrimus.

Šios priemonės palietė 63 iš Didžiosios Britanijos į Hanoverį atvykusius asmenis, kurie per naktį buvo priversti likti oro uoste ir kuriems nebus leista išvykti, kol nebus gauti neigiami tyrimų rezultatai. Rezultatų tikimasi sulaukti pirmadienį ryte.

Terminalo pareigūnai keleiviams parūpino sulankstomų lovų.

Oro uoste priverstų likti keliautojų nuotaikos buvo įtemptos.

„Esame Hanoverio oro uoste, laikomi prieš mūsų valią. Mums buvo atlikti tyrimai ir uždrausta pasišalinti iš oro uosto laukiant rezultatų“, – Vokietijos dienraščio „Bild“ išplatintame vaizdo įraše kalbėjo keliautoja Manuela Thomys.

Vaizdo įraše matomos keliautojų grupelės, įskaitant devynių mėnesių kūdikį.

„Prašau padėti mums!“ – pagalbos prašė keliautoja.


Vietos valdžia atsiprašė už nepatogumus, patirtus artėjant Kalėdoms.

„Mūsų tikslas yra užkirsti kelią naujai viruso atmainai patekti į regioną“, – Vokietijos naujienų laidai DPA paaiškino Hanoverio sveikatos pareigūnas Andreasas Kranzas.

Patikrinus Hanoverio oro uoste sulaikytus 63 lėktuvo iš Didžiosios Britanijos keleivius, vienam jų nustatytas koronavirusas. Tolesni laboratoriniai tyrimai turėtų atskleisti, ar tai nėra naujosios, ypač užkrečiamos atmainos, atvejis, – pranešė Hanoverio sveikatos tarnyba.

Vokietija ketvirtadienį pranešė apie rekordinį naujų užkrato atvejų skaičių, pirmą kartą viršijusi 30 000 ribą. Šalyje dėl COVID-19 jau mirė 24 125 žmonės.

Mokslininkai pirmą kartą naują viruso atmainą, kuri, jų manymu, yra 70 proc. lengviau perduodama, aptiko rugsėjo mėnesį.

Visgi praėjusią savaitę visoje Europoje suskambo pavojaus varpai, kai minėta atmaina nustatyta kai kuriose Didžiosios Britanijos dalyse.

„Visoje Europoje, kur [virusas] plinta plačiai ir intensyviai, šalims reikia stiprinti savo kontrolės ir prevencijos metodus“, – pareiškė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos skyriaus atstovė.

Įvairios Europos šalys sekmadienį pranešė uždraudžiančios oro susisiekimą su Jungtine Karalyste (JK), o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paragino imtis griežtesnių COVID-19 plitimo kontrolės priemonių, JK vyriausybei perspėjus, jog lengvai plintanti naujoji viruso atmaina buvo „nekontroliuojama“.

PSO paraginus savo nares iš Europos sugriežtinti priemones prieš naująją COCID-19 atmainą, plintančią Didžiojoje Britanijoje, įvairios ES valstybės, įskaitant Vokietiją, Airiją, Italiją, Austriją, Rumuniją, Nyderlandus ir Belgiją, pareiškė, kad jos ketina uždrausti skrydžius iš JK.

Šaltinis iš Vokietijos vyriausybės teigė, kad apribojimus gali įvesti visa 27 nares turinti Europos Sąjunga, šalys tariasi dėl bendro atsako dėl jūrų, kelių ir geležinkelių jungčių su Didžiąja Britanija.

Roma ir Berlynas sekmadienį pranešė, kad nuo vidurnakčio stabdys skrydžius į Didžiąją Britaniją ir iš jos.

Nyderlandai uždraudė skrydžius iš JK sekmadienį nuo 6.00 val. ryto (7.00 val. Lietuvos laiku), Belgija pranešė paseksianti šiuo pavyzdžiu ir uždraus keliones lėktuvais bei traukiniais iš JK nuo vidurnakčio.

ES, kuri praėjusią savaitę tapo pirmuoju pasaulio regionu, peržengusiu 500 000 mirčių, įvykusių dėl COVID-19, ribą, sunerimo paaiškėjus, kad kai kuriose Didžiosios Britanijos dalyse aptikta nauja viruso atmaina, galinti plisti dar lengviau.

Austrijos sveikatos ministerija pranešė naujienų agentūrai APA, kad ji taip pat įves skrydžių draudimą, tačiau tikslesnė informacija dar rengiama.

PSO atstovė Europoje teigė naujienų agentūrai AFP, jog „visoje Europoje, kur virusas gali plisti intensyviai ir plačiai, šalys turi dvigubinti savo kontrolės ir prevencijos metodus“.

Rumunija taip pat paskelbė, kad nuo pirmadienio popietės dviem savaitėms uždraudė visus skrydžius į JK ir iš jos.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir ES vadovai Ursula von der Leyen bei Charles'is Michelis sekmadienį surengė konferencinį pokalbį šiuo klausimu.