Didžiausias šaudynes Amerikos istorijoje gėjų klube surengusio Omaro Mateeno buvęs klasės draugas leidiniui „The Daily Beast“ papasakojo, kad jis reguliariai užsukdavo pasiimti priešpiečių pas jį iš restoranų tinklo „Ruby Tuesday’s“ ir kelis kartus žiūrėjo transvestitų šou.

Maždaug prieš dešimtmetį O. Mateenas dirbo papildų parduotuvėje „GNC“. Vienoje mokykloje su juo mokęsis Samuelis Kingas dirbo šalia esančiame restoranų tinkle. Savo netradicinę seksualinę orientaciją atvirai rodęs S. Kingas prisimena: „Jis nuolat buvo su šypsena veide. Galbūt dėl to, kad jis dirbo klientų aptarnavime“.

Išgirdęs apie Orlando šaudynes S. Kingas „Facebook“ parašė netikintis tuo.

„Negaliu patikėti, kad pažinojau šį vaikiną… Jis dirbo „GNC“ „Treasure Coast Mall“, kai aš dirbau „Ruby Tuesday’s“, o 2004 metais baigė tą pačią mokyklą. Jis buvo pokštininkas ir tuo metu neturėjo jokių problemų su LGBT bendruomene“.

O. Mateeno tėvas „NBC News“ sakė, kad jo sūnus „prieš pora mėnesių supyko Majamyje pamatęs besibučiuojančius du vyrus ir mano, kad tai gali būti kažkaip susiję su šaudynėmis“.

Vis dėlto S. Kingas jokios homofobijos savo pažįstamo elgesyje neįžvelgė. Priešingai, O. Mateenas žinojo, kad jis ir keli jo bendradarbiai iš „Ruby Tuesday’s“ yra homoseksualūs ir neatrodė, kad jam tai keltų kokių problemų.

„Mane labiausiai ir stebina, kad tai buvo gėjų naktinis klubas, – sako S. Kingas. – Nes jis ateidavo į restoraną ir juokaudavo su mumis“.

„Jis netgi prisėsdavo prie baro ir išgerdavo bei juokaudavo su padavėjomis, žinodamas, kad jos lesbietės“, – pridūrė buvęs žudiko bendramokslis.

Tai leidžia naujai pažvelgti į žmogų, kurį, kaip manoma, šiam nusikaltimui paskatino akla neapykanta homoseksualiems žmonėms. O. Mateenas nužudė 50 žmonių ir dar 53 sužeidė. Tai pats didžiausias teroro išpuolis Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo Rugsėjo 11 dienos įvykių.

Prieš pat savo išpuolį O. Mateenas paskambino numeriu 911 ir išreiškė savo atsidavimą „Islamo valstybės“ lyderiui, pasivadino teroristu ir paminėjo Bostono maratone išpuolius surengusius asmenis.

S. Kingas nežino, ar O. Mateenas buvo religinis ekstremistas, nes jų pokalbiuose niekada religijos tema nebuvo paliesta. Susitikę gatvėje abu vyrai visada pasisveikindavo.

S. Kingas rodydavo jam, kaip ir kiti darbuotojai bei nuolatiniai restorano lankytojai, jo spektaklių, kuriuose pasirodydavo su kostiumais, nuotraukas.

„Negaliu tiksliai pasakyti datos, kada jis ėjo su mumis, tačiau bent kartą jis su mumis ten buvo“, – prisimena S. Kingas.

Vis dėlto, O. Mateeno bendradarbiai apibūdino jo elgesį kaip agresyvų ir nukreiptą prieš gėjus. Kartu su žudiku saugumo bendrovėje „G4S“ dirbęs Danielis Gilroy „Florida Today“ sakė, kad jis buvo „pamišęs ir nestabilus“.

„Išėjau, nes viskas, ką jis kalbėjo, buvo nesveika, o bendrovė nieko nedarė, – sakė D. Gilroy. – Šis vaikinas buvo pamišęs ir nestabilus. Jis kalbėjo apie žmonių žudymą“.

Pasak jo, O. Mateenas kasdien jį užversdavo teksto žinutėmis, tačiau bendrovė prieš jį nesiėmė jokių veiksmų, mat jis buvo musulmonas.

Iš tiesų, pradėti tyrimą dėl šio vyro 2013 metais FTB paskatino būtent bendradarbio suteikta informacija.

„FTB pirmą kartą apie jį sužinojo 2013 metais, kai jis bendradarbiams audringai pasakojo apie galimus teroristinius ryšius“, – spaudos konferencijoje sakė FTB Tampos skyriaus agento padėjėjas Ronaldas Hopperis. Vis dėlto, šie ryšiai nebuvo patvirtinti.

Kitais metais FTB tyrė potencialius jo ryšius su amerikiečių savižudžiu Sirijoje Moneriu Abu-Salha, tačiau nustatė, kad jie nereikšmingi.

Vis dėlto O. Mateenas galėjo teisėtai įsigyti abu ginklus, kuriuos atsinešė į žudynių vietą, sakė JAV Alkoholio, tabako, ginklų ir sprogmenų biuro Tampoje darbuotojas Trevoras Velinoras.

O. Mateenas „G4S“ dirbo nuo 2007 metų ir įdarbinimo metu tikrinant jo patikimumą niekam neužkliuvo, kaip ir 2013 metais. Bendrovė teigia žinojusi, kad O. Mateeną 2013 metais apklausė FTB, kaip ir tai, kad tyrimas prieš jį buvo nutrauktas.

„Mums nebuvo pranešta apie kokius nors įtariamus ryšius tarp Mateeno ir teroristinės veiklos, kaip ir kokius nors tolimesnius FTB tyrimus“, – sakė „G4S“ komunikacijos direktorė Monica Lewman-Garcia leidiniui „The Daily Beast“.

O. Mateenas turėjo ginklą kaip saugumo pareigūnas.