Savaitgalį prasidėjęs ir po paros pasibaigęs sukilimas, kai „Wagner“ vadovas J. Prigožinas apsuko prie Maskvos artėjusius savo kovotojus, sukėlė klausimų, kiek tvirta V. Putino valdžia Maskvai tęsiant karą Ukrainoje.

Tačiau Vengrijos lyderis nacionalistas V. Orbanas, kurio šalis palaiko glaudžiausius iš visų Europos Sąjungos narių ryšius su Rusija, sumenkino teiginius, kad maištas paveikė V. Putiną. „Jei kas nors spėlioja, kad jis (Putinas) gali žlugti arba būti pakeistas, vadinasi, nesupranta Rusijos žmonių ir Rusijos jėgos struktūrų“, – sakė jis pirmadienį interviu leidiniams „Bild“, „Die Welt“ ir „Politico“.

Tai, kad sukilimas baigėsi per 24 valandas, yra stiprybės ženklas, sakė V. Orbanas ir prognozavo, kad 2024 m. V. Putinas vis dar bus prezidentas.

V. Orbanas grindė savo teiginius tuo, kad V. Putinas populiarus ir jo valdžią remiančios struktūros – armija, slaptoji tarnyba ir policija – stiprios.

Kremlius antradienį taip pat atmetė teiginius, kad maištas susilpnino V. Putino autoritetą.

Nepaisant Tarptautinio Baudžiamojo Teismo išduoto Rusijos lyderio arešto orderio, V. Orbanas pareiškė, kad šiuo metu nepritaria jo patraukimui baudžiamojon atsakomybėn. „Galėsime kalbėti apie karo nusikaltimus po karo“, – sakė jis žiniasklaidos priemonėms.

Pasak V. Orbano, dabar didžiausias dėmesys turėtų būti skiriamas paliauboms ir deryboms, dalyviai turi sėsti prie stalo. „Kviesti ką nors deryboms ir tada pasakyti, kad aš jus suimsiu, nėra geriausia mintis“, – pridūrė V. Orbanas. Neseniai su taikos misija į Ukrainą ir Rusiją vykę Afrikos lyderiai taip pat užsiminė, kad V. Putino arešto orderis turėtų būti panaikintas.

Nepaisant kai kurių pirmųjų Kyjivo pradėto kontrpuolimo laimėjimų, V. Orbanas teigė manantis, kad karinė Ukrainos pergalė „neįmanoma“. „Problema ta, kad ukrainiečiai pritrūks karių anksčiau nei rusai“, – tvirtino jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją