V. Orbanas sakė visuomeniniam radijui, kad paprašė savo nacionalistinės partijos „Fidesz“ partijos parlamentarų paremti jų paraiškas, tačiau pridūrė, kad kai kurie deputatai „nėra labai entuziastingai“ nusiteikę dėl plėtros ir siekia tolesnių diskusijų šiuo klausimu.

Visų 30 NATO narių parlamentai turi ratifikuoti visas paraiškas dėl narystės aljanse. Vengrijos įstatymų leidėjai dėl šio klausimo turėtų balsuoti kovo 6 dieną, skelbiama internete paskelbtoje parlamento darbotvarkėje.

V. Orbanas pridūrė, kad galiausiai turėtų būti aiškiai pasakyta, jog Vengrija remia Suomijos ir Švedijos narystę NATO, tačiau teigė, kad Turkijos susirūpinimas dėl Švedijos narystės taip pat turėtų būti išgirstas, nes priešingu atveju plėtros pastangos gali žlugti.

Ankara teigia, kad Stokholmas suteikė prieglobstį asmenims, kuriuos ji laiko teroristinių grupuočių nariais. Turkija neseniai nurodė, kad pritartų tik Suomijos narystei NATO, o Vengrija teigia, kad balsavimą atidėjo dėl gausybės teisės aktų, reikalingų Europos Sąjungos lėšoms atblokuoti.

V. Orbanas sakė, kad kai kurie valdančiosios partijos parlamentarai yra susirūpinę dėl bendros NATO sienos su Rusija, kuri tęsiasi daugiau kaip 1 000 km, ir atkreipė dėmesį į galimą geopolitinę riziką, kylančią dėl Suomijos įstojimo į NATO.

Kiti įstatymų leidėjai prieštarauja tam, ką V. Orbanas pavadino Suomijos ir Švedijos skleidžiamu „atviru melu“ apie demokratijos ir teisinės valstybės būklę Vengrijoje.

Tačiau jis pridūrė, kad Vengrija, kurioje iki komunizmo žlugimo dešimtmečius dominavo Maskva, turi „moralinę pareigą“ paremti Šiaurės šalių kandidatūrą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)