Prezidentaujant D. Trumpui, Artimuosiuose Rytuose ir Ukrainoje buvo taika, ir šių karų šiandien nebūtų, jei D. Trumpas būtų JAV prezidentas, tęsė V. Orbanas.

D. Trumpas, anot jo, „reikalavo pagarbos pasaulyje ir taip sudarė sąlygas taikai“. D. Trumpas ir V. Orbanas reguliariai viešai giria vienas kitą. V. Orbanas buvo vienintelis ES šalies vadovas, kuris dar prieš D. Trumpo išrinkimą prezidentu 2016 m. atvirai reiškė paramą respublikonui.

Abu dešinieji populistai politiškai turi daug bendro. V. Orbanas palaiko gerus ryšius ir su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

D. Trumpas lapkritį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose sieks grįžti į Baltuosius rūmus.

Donaldas Trumpas susitikimo su Viktoru Orbanu

Bidenas sukritikavo susitikimą


JAV prezidentas Joe Bidenas griežtai sukritikavo savo pirmtako ir konkurento būsimuose rinkimuose Donaldo Trumpo susitikimą su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu. „Ar žinote, su kuo jis šiandien susitinka Mar a Lago?“ – klausė D. Trumpas penktadienį rinkimų kampanijos renginyje Filadelfijoje, turėdamas omenyje D. Trumpą ir jo privačią rezidenciją Floridos valstijoje. – Su V. Orbanu iš Vengrijos, kuris pareiškė netikįs, jog demokratija funkcionuoja ir kuris siekia diktatūros“.

J. Bidenas pridūrė: „Aš matau ateitį, kurioje ginsime demokratiją, o ne ją silpninsime“.

V. Orbanas penktadienį susitiko su D. Trumpu Mar a Lago. Vengrijos premjeras vakare feisbuke paskelbė savo ir buvusio prezidento bei kandidato į prezidentus nuotrauką ir parašė: „Padarykite Ameriką vėl didžią, pone prezidente“. Jis panaudojo D. Trumpo rinkimų kampanijos šūkį „Padarykime Ameriką vėl didžią“ („Make America Great Again“).

D. Trumpas vaizdo įraše užfiksuotoje kalboje gyrė svečią. Nėra geresnio lyderio už Viktorą Orbaną, jis fantastiškas, sakė dešinysis populistas, kuris lapkričio 5 d. vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose mes iššūkį J. Bidenui. Jei V. Orbanas ką nors pasako, tai tada taip ir atsitinka, tęsė D. Trumas ir pridūrė: „Jis yra bosas“.

Remiantis V. Orbano aplinka, per premjero vizitą buvo kalbama apie Vengrijos ir JAV konservatorių santykių plėtrą – ir apie „naudą, kurią atneštų prezidento D. Trumpo išrinkimas lapkritį“.

Dešinieji populistai D. Trumpas ir V. Orbanas daug metų palaiko draugiškus santykius. Tuo tarpu Vengrijos premjero ir J. Bideno santykiai yra įtempti. Tokios įtampos, be kita ko, būta dėl Vengrijos pasipriešinimo Švedijos stojimui į NATO, kurio Budapeštas atsisakė tik nesenai, ir svarbiausiai – dėl V. Orbano Rusijai draugiškos laikysenos Ukrainos karo įkarštyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją