Komentuodamas pasiūlymus iki 2027 m. pabaigos skirti Ukrainai iki 70 mlrd. eurų paramą, jis pabrėžė, kad jokiu būdu nepritars neapgalvotai biudžeto plėtrai. Vengrija esą nori paliaubų ir taikos. Papildomų ginklų tiekimas pratęs žudymą, argumentavo V. Orbanas.

Vengrijos premjeras taip pat sakė, kad priešinsis ES prieglobsčio reformos planams, kurie numato solidarumo su ypač smarkiai migracijos paveiktomis valstybėmis prievolę. Jo požiūriu, nėra jokių šansų pasiekti kompromisų ar susitarimų, kai Vengrija ir Lenkija buvo „teisiškai išprievartautos“.

Tai sakydamas, V. Orbanas turėjo omenyje, kad neseniai prieš Vengrijos ir Lenkijos valią balsų dauguma buvo priimti svarbūs sprendimai dėl planuojamos Europos prieglobsčio sistemos reformos. Abi šalys mano, kad tai galėjo būti padaryta tik bendru sutarimu, t. y. be balsų „prieš“.

Briuselyje rimtai vertinami pirmiausiai V. Orbano grasinimai dėl paramos Ukrainai, nes Vengrija gali vetuoti ES finansavimą. Tačiau tikėtina, kad V, Orbanas vis dėlto pritars paramai – ypač tuomet, jei mainais bus leista naudotis Vengrijai numatytomis ES lėšomis, kurios šiuo metu įšaldytos dėl teisinės valstybės trūkumų šalyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)