Tai antradienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano interviu leidiniui „Le Point“.

„Nusprendėme pateikti kompromisinį pasiūlymą: gerai, mes nesutinkame su biudžeto pataisomis. Nesutinkame, kad turime duoti (Ukrainai) 50 milijardų eurų, o tai didžiulė suma. Mes nesutinkame su tuo, kad turime juos duoti ketverius metus ir t. t. Bet tebūnie, Vengrija yra pasirengusi dalyvauti priimant dvidešimt septynių šalių sprendimą, jei jos garantuos, kad kasmet spręsime, ar toliau siųsime šiuos pinigus, ar ne“, – sakė V. Orbanas.

Kartu Vengrijos premjeras pažymėjo, kad kasmetinis sprendimas dėl tolesnės pagalbos Ukrainai turi būti priimamas visais balsais. Jis taip pat skundėsi, kad kai kurios ES šalys jo reikalavimą interpretuoja kaip mėginimą šantažuoti.

Portalas primena, kad gruodį Vengrijos vyriausybės vadovas vetavo 50 milijardų eurų pagalbos Kyjivui paketą.

Prieš šią savaitę vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą Europos vyriausybėms senka kantrybė dėl Vengrijos, rašo „The Guardian“. Aukšto rango Europos pareigūnas, pasak leidinio, sakė, kad valstybės narės iš Vengrijos derybininko Janoso Bokos girdi skirtingus dalykus, nei V. Orbanas skelbia viešai, ir kad vyrauja įsitikinimas, jog Vengrijos premjeras siekia išlaikyti atviras kortas prieš derybas Briuselyje.

„Šį kartą kantrybė dėl Vengrijos iš tiesų senka“, – sakė pareigūnas. Jo manymu, V. Orbanas yra suinteresuotas siekti, kad Vengrijai būtų atšaldoma didesnė ES finansavimo dalis, tačiau tai būtų politinis „žudikas“ Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen, kuri, kaip tikimasi, sieks antrosios kadencijos.

Pirmadienį vengrų vyriausybės pareigūnas pranešė, kad Vengrija pasiūlė ES kompromisą, susijusį su jos blokuotu siūlymu Ukrainai skirti milijardų eurų vertės pagalbą, ES viršūnių susitikimo šiuo klausimu išvakarėse.

The Financial Times“ savaitgalį pranešė, kad šeštadienį Budapeštas atsiuntė Briuseliui naują pasiūlymą, „nurodydamas, jog yra pasirengęs svarstyti galimybę pagalbą Ukrainai skirti iš ES biudžeto ir netgi paimti bendrą paskolą jai finansuoti, jeigu sprendime būtų numatyta išlygų, suteiksiančių Budapeštui galimybę vėliau persigalvoti“.

Pranešime taip pat nurodoma, kad Briuselis „parengė strategiją, aiškiai nukreiptą į Vengrijos ekonomikos silpnąsias vietas... jei Budapeštas nesutiktų atšaukti savo veto dėl Kyjivui skirtos pagalbos“.

„Briuselis beatodairiškai naudoja šmeižtą Vengrijos atžvilgiu, nepaisydamas to, kad pasiūlėme kompromisą“, – cituodamas šį straipsnį socialiniame tinkle „X“ (buvęs tviteris) rašė V. Orbano politikos konsultantas Balazsas Orbanas, kurio su ministru pirmininku jokie giminystės ryšiai nesieja.

Po karo Ukrainoje pradžios Europoje išaugus kainoms ir infliacijai pasiekus rekordines aukštumas, Vengrijos ūkis šiuo metu vargsta. Briuselis vis dar laiko įšaldęs milijardus eurų Vengrijai skirtos ES pagalbos, kol bus išspręsti klausimai, susiję su mokslo laisvės užtikrinimu, LGBTQ bendruomenės teisių apsauga bei prieglobsčio ieškančių asmenų teisės prašyti apsaugą pripažinimu.

EP narys: ES neturėtų pasiduoti Vengrijos šantažui

Anot Europos centro dešiniųjų Liaudies partijos frakcijos atstovo biudžeto klausimais ir Europos Parlamento nario iš Portugalijos Jose Manuelio Fernandeso, ES šalių vadovai neturėtų pasiduoti Vengrijos valdžios „šantažui“.

Apie tai pranešė Jungtinės Karalystės dienraštis „The Guardian“.

„Nepriimtina, kad vienas ES premjeras, V. Orbanas, kenktų Europos piliečiams, kurių Europoje yra 450 milijonų, naudodamas šantažą ir blokavimo taktiką. Toks politinis šantažas niekada neturėtų atnešti jokios naudos“, – sakė J. Fernandesas.

EP narys pridūrė, kad šiandienos iššūkiai reikalauja iš ES solidarumo, konkrečių veiksmų ir suderintos politikos. Jis paragino ES Tarybą skubiai priimti sprendimą dėl ilgalaikio ES biudžeto – daugiametės finansinės programos – peržiūros.

„Šiuo metu ES biudžete trūksta lėšų mūsų tikslams pasiekti. Jį būtina stiprinti, kad būtų galima įveikti tokias aktualias problemas, kaip migracija, taip pat strategiškai investuoti bei didinti sąjungos konkurencingumą. Taip pat turime skubiai patvirtinti finansinę pagalbą Ukrainai, kurią sudarytų 50 mlrd. eurų paskola Ukrainai“, – pridūrė jis.

D. Tuskas: ES ras sprendimą dėl pagalbos Ukrainai „su Vengrijos pritarimu ar be jo“

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį, prieš svarbias derybas dėl karo Ukrainoje, pareiškė, kad ES ras būdą, kaip suteikti paramą Ukrainai „su Vengrijos pritarimu ar be jo“.

Vengrijos ministras pirmininkas V. Orbanas, kuris po Rusijos invazijos į Ukrainą išlaikė glaudžius ryšius su Kremliumi, gruodžio mėnesį vetavo 50 mlrd. eurų dydžio ES pagalbą Ukrainai.

Ketvirtadienį blokas surengs specialų aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame bus ieškoma išeities iš susidariusios padėties, artėjant jau antrosioms karo metinėms.

„Vienaip ar kitaip mes rasime kokį nors sprendimą, su Orbanu ar be jo, kad paremtume Ukrainą“, – žurnalistams sakė D. Tuskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)