Per permainingą pirminių rinkimų kampaniją D.Trumpas įveikė 16 varžovų ir sutriuškino atkaklų partijos pasipriešinimą. Dabar šis nekilnojamojo turto magnatas sako, kad atėjo laikas „nueiti visą kelią“ ir lapkritį įveikti demokratę Hillary Clinton.

„Tai yra judėjimas. Tačiau turime nueiti visą kelią. Labai didžiuojuosi būdamas jūsų kandidatu į Jungtinių Valstijų prezidentus“, – D.Trumpas pareiškė delegatams vaizdo tiltu ir pridūrė, jog „labai didžiuojasi“, jog delegatai išrinko jį kandidatu.

Partijos nacionaliniame suvažiavime valstijos, pradedant Alabama, baigiant Vakarų Virdžinija, viena po kitos paskelbdavo savo delegatų balsavimo rezultatus.

Paaiškėjo, kad paties D.Trumpo valstija – Niujorkas – atstovaujama virtinės D.Trumpo suaugusių vaikų, suteikė jam daugumą ir dar vieną balsą, reikalingą užsitikrinti kandidato statusą.

„Man garbė permesti Donaldą Trumpą per ribą, šį vakarą skaičiuojant delegatus“, – pareiškė Donaldas Trumpas Jr. (Donaldas Trumpas jaunesnysis), išprovokuodamas džiaugsmingus šūksnius ir plojimus.

Kai pompastiškais pareiškimais garsėjantis verslo magnatas prieš 13 mėnesių nusileido dangoraižio „Trump Towers“ eskalatoriumi ir paskelbė kandidatuosiantis į prezidentus, tik nedaugelis ekspertų prognozavo, kad jis turi bent menkiausią galimybę.

D.Trumpo kampanija peržengė politines normas: kandidatas nevengė rasinę priešpriešą kurstančių pareiškimų, įžeisdamas svarbias rinkėjų grupes, atsisakydamas didelių išlaidų reklamos projektams ir labiau kliaudamasis didžiuliu žiniasklaidos dėmesiu negu savo kampanijos struktūra.

„Tai neįtikėtina. Siurrealu. Labai didžiuojuosi savo tėvu“, – sakė D.Trumpo vyriausia dukra, verslininkė Ivanka Trump dažnai vadinama jo slaptuoju ginklu.

„Jis yra visiškas autsaideris, bet jis tai padarė. Labai juo didžiuojamės“, – pridūrė ji.

Triumfas ir neviltis

D.Trumpas tapo numanomu partijos kandidatu prieš beveik du mėnesius. Visgi nesiliaujantys skandalai dėl jo kampanijos retorikos ir rusenantis prieš D.Trumpą nusistačiusių delegatų maištas didino intrigą, kad kandidato paskyrimas nebus itin sklandus.

Per suvažiavimą D.Trumpo pergalė patiko toli gražu ne visiems.

Daugelis delegatų tik mandagiai plojo po jo pergalės, o keli piktai išėjo arba išsakė savo nepasitenkinimą.

Kelios valstijos atsisakė pagerbti partijos suvažiavimą ir įpareigoti savo delegatus balsuoti už kampanijos favoritą, nebeturintį varžovų.

„Esu nusivylęs, – sakė Jutos senatorius Mike'as Lee (Maikas Li). – Bet yra kaip yra.“

Tuo tarpu Vašingtono delegatė Teri Galvez (Teri Galves) drąsiai pareiškė: „Mes nepalaikome Donaldo Trumpo.“

D. Trumpas: JAV respublikonai privalo „nueiti visą kelią“ iki Baltųjų rūmų

Donaldas Trumpas antradienį pareiškė Respublikonų partijos nacionaliniam suvažiavimui, kad jis „labai didžiuojasi“, jog delegatai išrinko jį kandidatu į prezidento postą, ir pažadėjo „nueiti visą kelią“, kad lapkritį laimėtų galutinę kovą dėl Baltųjų rūmų.

„Tai yra judėjimas. Tačiau turime nueiti visą kelią. Labai didžiuojuosi būdamas jūsų kandidatu į Jungtinių Valstijų prezidentus“, – D.Trumpas sakė delegatams vaizdo tiltu.