Kontrabanda ir kyšiai muitinėje – tai pavogti pinigai iš Odesos regiono gyventojų, sako naujasis Odesos gubernatorius. Čia M. Saakašvilis buvo atvykęs į Iljičiovsko uostą nušalinti ilgamečio direktoriaus.

Pasak vietos verslininkų, konteinerių ir uostų terminaluose padėtis jau pasikeitusi. Dokumentai muitinėse neužsiguli, nes jau įdiegta elektroninė sistema, įrengtos stebėjimo kameros.

Pertvarka muitinėje vykdoma remiantis Gruzijos pavyzdžiu, kur anot M. Saakašvilio, krovinių dokumentai sutvarkomi per 7 minutes.

„Pateikiant krovinio paraišką, reikėjo pridėti nustatytą pinigų sumą. Kitaip dokumentai ilgai gulėdavo stalčiuose. Kai pradėjo veikti vieno langelio principas, daugelis manė, kad bus kaip anksčiau ir niekas nesikeis. Pradėjo veikti bendra sistema ir muitinės inspektorius nieko negali – veikia elektroninis parašas. Pateikiant paraiškas neliko kyšių“, – sakė AB „Plaske“ prezidentas Oleg Platonov.

„Remiantis gubernatoriaus žodžiais, muitinė iš esmės pasikeis. Jeigu krovinys tvarkingas, jo išmuitinimas bus greitas. Kilus klausimų, krovinys turi būti įformintas per valandą. Muitinė tampa europietiška. Dingsta mokėjimai iš šalies. Iš verslininkų jau reikalaujama mažiau pinigų“, – pasakojo verslininkas Oleg Drutis.

Odesos gubernatorius nurodė muitinės pertvarką įvykdyti per 45 dienas. Pasak jo, srityje sukasi milijardai šešėlinių pinigų. Todėl mokytojų, medikų, valstybės tarnautojų atlyginimai maži.

„Sutariau su šalies valdžia, kad pusė Odesos muitinėje surinktų lėšų liktų srityje keliams tiesti ir valdininkų atlyginimams. Vogti neleisiu. Srityje funkcijų daug, o pinigų nėra. Kai algos mažos, visi gyvena iš kyšių. Keliai baisūs, medicinai skiriama tik 30 procentų reikiamo finansavimo. Ten, kur alkanas valdininkas, ten ir korupcija, banditizmas ir baisi netvarka“, – sakė Odesos gubernatorius M. Saakašvilis.

Pasak vietos verslininkų, reformos būtinos ne tik muitinėje. Būtina mokesčių ir pensijų reforma, bet tam reikalinga politinė valia Kijeve. O Odesa – tik viena iš dvidešimt keturių Ukrainos sričių.

„Jeigu įvyktų žemės reforma, jau būtų gerai. Bet ne kalbomis. Esu įsitikinęs, kad tuomet regione atsirastų papildomų pinigų. Reikalinga medicinos reforma, pensijų, be šoko terapijos šalis neapseis. Kol kas pinigai keliauja laisvai. Juos reikia suvaldyti“, – pasakojo verslininkas Savelyj Libkinas.

Odesos srityje didelės permainos šiuo metu vykdomos teisėsaugos struktūrose. Taip pat renkami nauji srities rajonų vadovai, tuoj pradės veikti vieno langelio principu dirbsiantis administracinių paslaugų centras.