Lygtinio paleidimo komisija „pritarė nusikaltėlio Oscaro Pistoriaus paleidimui nuo 2015 spalio 20 dienos su taisymosi priežiūra“, – sakoma departamento pareiškime.

„Lygtinio paleidimo komisija išnagrinėjo visus dokumentus, tarp jų ir nusikaltėlio biografiją, Lygtinio paleidimo svarstymo komisijos direktyvas ir aukos šeimos pateiktus dokumentus“, – nurodoma jame.

Teismas pernai pripažino 28 metų kaltinamąjį abiejų kojų neturintį bėgiką kaltu dėl netyčinės žmogžudystės, o ne tyčinio savo draugės Reevos Steenkamp (Revos Stenkamp) nužudymo, kaip reikalavo prokurorai.

Parolimpinio čempiono advokatai reikalavo rugpjūčio mėnesį pakeisti įkalinimo bausmę namų areštu savo ginamajam, kai šis už R. Steenkamp nužudymą 2013 metais kalėjime buvo praleidęs 10 mėnesių.

Tačiau paskutinę minutę įsikišo teisingumo ministras Michaelas Masutha ir O.Pistoriaus byla buvo sugrąžinta dar kartą peržiūrėi Lygtinio paleidimo komisijai.

Praėjusią savaitę susirinkusi komisija pareiškė, kad nori pasitarti su R.Steenkamp šeima dėl galimo O.Pistoriaus paleidimo.

R.Steenkamp tėvai tvirtina, kad O.Pistorius nužudė jų dukterį tyčia, ir anksčiau užginčijo jo lygtinį paleidimą.

O.Pistoriaus šeima kaltina pareigūnus pataikavimu politikams bei žiniasklaidai ir dėl to atsisakymu paleisti nuteistąjį lygtinai.

„Aš tikrai manau, kad pataisos tarnybos greičiausiai įvertino, kaip neteisingai su juo buvo pasielgta. Jis turėjo būti paleistas rugpjūčio 21 dieną“, – praėjusią savaitę sakė nuteistojo advokatas Brianas Webberis.

Pernai vykęs O.Pistoriaus bylos nagrinėjimas sudomino viso pasaulio žiniasklaidą.

Jis buvo pripažintas kaltu dėl netyčinės savo draugės žmogžudystės, nes sakė šovęs pro užrakintas tualeto duris, palaikęs savo draugę įsibrovėliu.

Po paleidimo lapkričio 3 dieną O.Pistoriaus laukia dar vienas išbandymas – prokurorai pateiks apeliaciją Pietų Afrikos Respublikos Aukščiausiajam teismui, reikalaudami nuteisti jį už tyčinę žmogžudystę ir skirti griežtesnę bausmę.