Netrukus atsistatydinsiantis M. Rutte jau keletą mėnesių minimas kaip vienas iš kandidatų tapti naujuoju NATO generaliniu sekretoriumi, o pastarosiomis dienomis Nyderlandų spauda netgi teigė, kad jis tapo favoritu.

„Markas Rutte iki pat Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą vykdė bailią nuolaidžiavimo Rusijai politiką. Iki tokio lygio, kad net po to, kai numuštame MH17 reiso lėktuve žuvo beveik 200 Nyderlandų piliečių, jis darė viską, kad atitolintų bet kokias rimtas pasekmes V. Putinui. Pagrindinė NATO problema dabar yra santykiai su Rusija. Manau, kad jo ankstesnė patirtis diskvalifikuoja jį kaip galimą NATO vadovą“, – sakė B. Browderis.

Jis pridūrė, kad M. Rutte, kaip ir daugelis kitų Vakarų valstybių vadovų, daugiausia rūpinosi verslo klausimais, ypač susijusiais su gamtinėmis dujomis.

„Nyderlandai turi daug ryšių su Rusija, kai kalbama apie gamtinius išteklius. Jis manė, kad griežtas elgesys būtų nenaudingas verslui, ir, pavyzdžiui, darė viską, kad sustabdytų Magnickio įstatymo projektą“, – pabrėžė jis.

B. Browderis pripažįsta, kad Nyderlandų požiūris pasikeitė po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasarį, tačiau pabrėžia, kad ne visose srityse. „Su olandais viskas gerai, kai kalbama apie paramą Ukrainai karine įranga. Tačiau jei pažvelgtumėte į Nyderlanduose įšaldytų Rusijos pinigų sumą, tai ji yra visiškai minimali. Manau, kad jei jie tikrai norėtų, galėtų daug agresyviau ieškoti ir įšaldyti Rusijos pinigus Nyderlanduose. Kiek žinau, jie įšaldė tik kelis šimtus milijonų dolerių“, – sako jis.

Kalbėdamas apie naująjį NATO generalinį sekretorių, B. Browderis nelinkęs nurodyti konkrečių pavardžių asmenų, kurie būtų tinkami šiam postui, tačiau teigia, kad jam labiau patiktų toks žmogus, kuris turi nedviprasmišką požiūrį į Rusiją, o ne toks, kuris, kaip M. Rutte, iš pradžių elgiasi vienaip, o paskui kitaip.

B. Browderis yra gimęs JAV, bet jau seniai Jungtinės Karalystės pilietybę turintis investuotojas, investicinio fondo „Hermitage Capital Management“ įkūrėjas ir vadovas. Dešimtajame dešimtmetyje šis fondas buvo vienas didžiausių užsienio investuotojų Rusijoje, tačiau dėl B. Browderio atskleistų korupcinių mechanizmų 2005 metais Rusijos valdžios institucijos jį paskelbė keliančiu grėsmę šalies saugumui, o 2007 metais jo turtą Rusijoje konfiskavo.

B. Browderio patarėjas mokesčių klausimais Sergejus Magnickis, atskleidęs aukštų Rusijos valdininkų turto grobstymo schemas, 2009 metais mirė Rusijos tardymo izoliatoriuje dėl to, kad negavo medicininės pagalbos, o vėliau jo vardu buvo pavadintas JAV įstatymas, leidžiantis taikyti sankcijas asmenims, kaltiems dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Dabar B. Browderis daugiau nei dešimtmetį yra ir politinis aktyvistas, plačiai perspėjantis apie V. Putino keliamą grėsmę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją