Praėjusiais metais 26-erių Johnas Allenas Chau nutarė surizikuoti ir keliauti į Šiaurės Sentinelų salą: misionierius norėjo skleisti krikščionių tikėjimą Sentinelo žmonėms – labiausiai izoliuotai genčiai pasaulyje.

Vyriškis, kurį į salą nelegaliai nugabeno žvejai, čia buvo nužudytas: vos pasirodžiusį ant kranto jį pasitiko mirtinas strėlių lietus. Kitą rytą misionierius buvo palaidotas smėlyje.

Nors baudžiamųjų kaltinimų pateikimas visuomet atrodė menkai tikėtinas, specialusis JAV religijos laisvės ambasadorius Samas Brownbackas žurnalistams patvirtino, kad šis atvejis toliau nagrinėjamas nebus.

„JAV vyriausybė nevykdė ir neprašė jokių sankcijų, kurių šiuo atveju prieš genties žmones galėtų imtis Indijos vyriausybė. Šito mes nereikalavome ir nesiūlėme“, – pasak „Faithwire“, sakė S. Brownbackas.

Indijos pareigūnai po 2018-ųjų lapkritį įvykusios žmogžudystės sakė neplanuojantys sugrąžinti J. A. Chau kūno. Baimintasi, kad jų atvykimas galėtų paskatinti dar didesnį genties priešiškumą, mat Sentinelo genties žmonės visuomet priešinosi pašaliniams.

Johnas Allenas Chau

Ši gentis pagarsėjo po 2004-ųjų cunamio, kai pasklido nuotrauka, kurioje užfiksuota, kaip prie salos prisiartinusį stichijos žalą vertinantį sraigtasparnį genties narys pasitinka strėlėmis.

„Nusprendėme netrikdyti Sentinelo genties. Neturėtume kliudyti jų nusistatymui. Kiekvieną įsibrovėlį jie pasitinka strėlėmis. Tokia jų žinutė, kuria norima pasakyti: nevykite į salą. Mes tą gerbiame“, – nužudymo tyrimo metu „The Guardian“ sakė drauge su tyrėjais dirbęs antropologas.

Šį mėnesį J. A. Chau tėvas dėl savo sūnaus mirties apkaltino krikščionybę. „Jei norite apie religiją pasakyti kažką gero, pageidaučiau to nematyti ir negirdėti“, – „The Guardian“ sakė daktaras Patrickas Chau.

Paskutinėje savo žinutėje šeimai J. A. Chau rašė: „Galite galvoti, kad esu pamišėlis, tačiau manau, jog verta šiuos žmones supažindinti su Jėzumi. Tai nėra beprasmis dalykas: amžinasis šios [Sentinelo] genties žmonių gyvenimas gali būti užtikrintas visai netrukus, tad aš negaliu sulaukti, kol pamatysiu juos stovinčius prieš Dievo sostą ir jį garbinančius savo kalba, kaip skelbiama Apreiškimo knygoje, 7:9–10“.

Genties kontroliuojama sala yra Bengalijos įlankos Andamanų ir Nikobarų salyno dalis. Šiame regione gyvena penkios akmens amžiaus gentys.

Ilgus metus Indijos vyriausybė draudė žmonėms čia keliauti. Tačiau praėjusiais metais buvo paskelbta, kad užsienio piliečiai į kai kurias salas, tarp jų – ir į Šiaurės Sentinelo salą, gali keliauti be leidimo.

Toks sprendimas sukėlė nerimą gamtosaugininkams – jie išsigando, jog vietos gyventojai gali atsidurti pavojuje.

„Dėl įsibrovimų, bandymų jiems primesti savo gyvenimo būdą ir tradicinių buveinių netekties vietos paveldo turtas jau ir taip prarastas“, – BBC sakė vyresnysis Andamanų ir Nikobarų salų aplinkosaugos komandos tyrėjas Manishas Chandi.

Be to, pašaliniai žmonės į salą gali atvežti XXI a. ligų – net paprasčiausias peršalimas gali būti grėsmė genties išlikimui. Gripas galėtų nušluoti visą senąją 50–150 žmonių gentį nuo salos paviršiaus.

„Jie [Sentinelo genties žmonės] nėra atsparūs niekam. Tokia paprasta liga kaip gripas galėtų juos nužudyti“, – aiškina Delio Universiteto antropologijos profesorius Pooranas Chandas Joshi.

Po incidento prieš imigrantus nusistačiusios Australijos partijos „One Nation“ („Viena tauta“) lyderė Pauline Hanson palaikė atokios genties sienos apsaugos priemones.

„Sentinelo genties žmonės, gyvenantys tolimojoje Šiaurės Sentinelo saloje, panašu, yra paskutinioji neolito laikotarpio gentis pasaulyje, jie išlaikė unikalią kultūrą ir gyvenimo būdą, kurį reikia saugoti ir branginti. Net visiškai nedidelė migracija gražiai ir unikaliai Sentinelo genties žmonių kultūrai bei gyvenimo būdui turėtų pražūtingą ir negrįžtamą poveikį“, – sakė P. Hanson.