Dokumentuose, pavadintuose „Itin slapta“, taip pat užsimenama, kad Rusijos generalinio štabo vadas Valerijus Gerasimovas ir Rusijos Nacionalinio saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas esą „rengė“ V. Putino „sabotavimo“ planą, kuris neva ketinamas įgyvendinti, kol prezidentas gydosi, rašo „The Independent“.

„Rusija planavo perkelti išteklius iš Rusijos Taganrogo miesto į Ukrainos Mariupolio miestą ir sutelkti dėmesį į pietinį frontą. Anot [pašalinto] šaltinio, „puolimo“ [daugiau informacijos nepateikiama] planas įtariamas kaip strategija, sukurpta [V. Gerasimovo ir N. Patruševo], kaip sužlugdyti V. Putiną“, – teigiama dokumente.

Dokumentuose nepatikslinama, kuo galimai serga V. Putinas, kodėl jam reikalinga chemoterapija, bet gandai, kad Rusijos prezidentas kovoja su onkologine liga, sklando jau seniai.

Ataskaitoje šaltinio vardas pašalintas, pabrėžiama, kad informacija gauta iš neįvardyto Rusijos šaltinio, turinčio prieigą prie Kremliaus pareigūnų.

Dokumente paskleistas gandas nepatvirtintas.

Dokumentų viršuje akcentuojama, kad jie itin slapti ir su jais susipažinti gali tik aukščiausio laipsnio saugumo leidimą turintys asmenys Jungtinėse Valstijose ar kitose „Penkių akių“ žvalgybos aljanso šalyse. Minimam aljansui priklauso Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Australija, Naujoji Zelandija ir Kanada.

Internete nutekintų slaptų žvalgybos dokumentų rinkinys, kaip skelbta anksčiau, parodė ir tai, kad Rusijos Vyriausybės viduje vykstančios kovos gali būti platesnės ir gilesnės, nei iki šiol buvo manoma. Apie tai ketvirtadienį ryte pranešė laikraštis „The New York Times“.

Dokumentuose aprašomi ginčai dėl per karą Ukrainoje žuvusių ar sužeistų žmonių skaičiaus, o vidaus saugumo agentūra kaltina kariuomenę nuslepiant Rusijos patirtų nuostolių mastą.

Pasak laikraščio, šalies saugumo tarnyba FSB kaltina kariuomenę slepiant Rusijos pusėje patirtų aukų mastą. Kariuomenė ir toliau vengia perduoti blogas naujienas aukštesnėms vadovybės grandims, o FSB abejoja Gynybos ministerijos skaičiais diskusijose su Rusijos Vyriausybe, teigiama dokumente.

Šiuose dokumentuose taip pat pateikiama naujų detalių apie vasario mėnesį vykusį viešą ginčą, per kurį verslo magnatas Jevgenijus Prigožinas, vadovaujantis privačiai sukarintai grupuotei „Vagner“, apkaltino Rusijos kariuomenės pareigūnus, kad šie neperdavė jo kovotojams skubiai reikalingos amunicijos.

Viename dokumente teigiama, kad Rusijos prezidentas bandė ginčą išspręsti asmeniškai, pasikvietęs J. Prigožiną ir gynybos ministrą Sergejų Šoigu į susitikimą, kuris, kaip manoma, įvyko vasario 22 dieną.

Internete jau kelias savaites plinta įslaptinti JAV žvalgybos agentūrų dokumentai, dažnai prorusiškuose kanaluose, ypač daug dėmesio sulaukia menamos žvalgybos detalės apie karą Ukrainoje.

Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai ketvirtadienį suėmė 21 metų oro pajėgų nacionalinės gvardijos pareigūną, įtariamą nutekinusį itin slaptus JAV Vyriausybės dokumentus, taip pat ir apie karą Ukrainoje.

JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas per spaudos konferenciją sakė, kad įtariamasis Jackas Teixeira yra JAV oro pajėgų nacionalinės gvardijos darbuotojas, vadovavęs internetinių pokalbių grupei ir ten paskelbęs dokumentus. „Jungtinių Valstijų oro pajėgų nacionalinės gvardijos darbuotojas“ buvo sulaikytas „be incidentų“, sakė M. Garlandas, „vyksta tyrimas“.

Įtariamasis buvo suimtas ketvirtadienio popietę Šiaurės Deitone, Masačusetso valstijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)