Kaip rašo „The Wall Street Journal“, kai kurie žmonės kreipiasi į diplomatines atstovybes Turkijoje, kiti slapta siunčia pranešimus savo vyriausybėms, kad šios padėtų jiems ištrūkti iš ekstremistinės organizacijos kontroliuojamos teritorijos Sirijoje, teigia diplomatai, atstovaujantys šešioms Vakarų valstybių ambasadoms Turkijoje.

Vis daugiau vakariečių kreipiasi pagalbos, „Islamo valstybei“ prarandant pozicijas ir susiduriant su augančiu skaičiumi antpuolių prieš jos sostine laikomą Raką bei Irako Faludžos miestą, kurį grupuotė kontroliuoja daugiau nei dvejus metus.

Suintensyvėjo žmonių išvykimas

Dalis iš „Islamo valstybės“ gniaužtų siekiančių ištrūkti žmonių yra kovotojai, o kiti – žmonės, kurie nusprendė patys persikelti į vadinamąjį kalifatą ir prisiekė jam ištikimybę, tačiau dabar nori išvykti dėl itin sunkios padėties, sako diplomatai.

„Vis daugiau karių juos palieka. Labai daug prancūzų grįžta, – neseniai vykusios saugumo konferencijos metu sakė Prancūzijos nacionalinės žvalgybos koordinatorius Didier le Bretas. – Jie jaučia, kad reikalai prastėja.“

Islamo valstybė

Jo teigimu, grįžta ir kitų Europos šalių piliečiai.

Vakarų diplomatų teigimu, maždaug 150 žmonių vien tik iš jų šešių šalių jau kreipėsi pagalbos pabėgti arba tai jau padarė nuo praėjusio rudens, kai suintensyvėjo žmonių išvykimas. Kiek iš viso vakariečių prisijungė prie „Islamo valstybės“ Sirijoje ir Irake ir vėliau grįžo namo nežinoma, tačiau Vakarų pareigūnai teigia, kad į Europą sugrįžo keli šimtai kovotojų.

Prašymai sugrįžti Vakarų šalims kelia tam tikrų iššūkių. Pasak diplomatų, pagalbos prašymo galima sulaukti telefonu arba ant popieriaus skiautės, kuri paslapčia buvo išvežta iš Sirijos. Tačiau pagalbos prašantiems žmonėms reikia atvykti į Turkiją, o tai gali būti pavojinga kelionė.

Vakariečiams atvykus į Turkiją, šios šalies ir gimtųjų šalių pareigūnai tuomet vertina, ar iš „Islamo valstybės“ pabėgę žmonės nekelia grėsmės, ypač po mirtinų išpuolių Paryžiuje ir Briuselyje, kurie yra siejami su „Islamo valstybe“.

Tai, kad „Islamo valstybė“ nuolat kelia grėsmę, liudija neseniai vokiečių pareigūnų paviešintas pranešimas, jog jie suėmė tris grupuotės narius iš Sirijos, kurių mažiausiai vienas pateko į šalį apsimetęs pabėgėliu.

Įtariama, kad jie planavo teroro išpuolį.

Į Turkiją iš „Islamo valstybės“ teritorijų atvykusius vakariečius Turkijos žvalgyba kvočia mažiausiai mėnesį ir tik vėliau perduoda juos jų šalių ambasadoms, sako diplomatai. Tuomet jau juos apklausia žvalgybininkai iš jų gimtųjų šalių. Daugeliu atveju kyla prioritetų konfliktas: tarnybos, atsakingos už užsienio žvalgybą, nori gauti informacijos apie Raką, o tos tarnybos, kurios yra atsakingos už nacionalinius saugumo reikalus, siekia išaiškinti ekstremistų tinklus šalių viduje, sakė vienas Stambule dirbantis vienos Europos šalies diplomatas.

„Vidinė žvalgyba dažniausia laimi, nes visi bijo, kad pasikartos Paryžiaus įvykiai“, – sakė jis.

Upelis virto upe

Diplomatai teigia susiduriantys su prieštaringais jausmais, nes, viena vertus, turi suteikti konsulinių paslaugų savo piliečiams, kurie bėga nuo „Islamo valstybės“. Tačiau, kita vertus, nerimą kelia tai, kad daugelis šių žmonių kovojo „Islamo valstybės“ pusėje.

„Jie dažnai sako, kad Sirijoje teikė humanitarinę pagalbą. O mes manome, kad jie kovojo ten. Tačiau negalime to pasakyti. Mūsų ten nebuvo. Ir jie paleidžiami“, – sakė Stambule veikiančio vienos Europos šalies konsulato darbuotojas.

Islamo valstybė iškart konfiskuoja pasus

Pastaraisiais mėnesiais iš „Islamo valstybės“ pabėgusių žmonių srautas iš upelio virto tikra upe, intensyvėjant kariniams veiksmams prieš šią grupuotę, sako diplomatai. Vienam iš pagrindinių pabėgimo kanalų kilo grėsmė po to, kai „Islamo valstybės“ kovotojai neseniai užpuolė Šiaurės Sirijoje esantį ir prieš Sirijos vyriausybę kovojančių sukilėlių kontroliuojamą miestą Azazą. Būtent čia pabėgėliams iš „Islamo valstybės“ padedama susisiekti su jų šalių ambasadomis Turkijoje, teigia diplomatai.

Jeigu su pabėgusio žmogaus šalies ambasada nebūtų susisiekta, Turkijos pasieniečiai galėtų neįleisti tokio žmogaus, ir ambasada niekada nesužinotų, sakė vienas Stambule dirbantis diplomatas. „Jie įstrigtų Sirijoje“, – sakė jis.

Prie „Islamo valstybės“ prisijungę vakariečiai įgijo ne tik galios ir socialinį statusą, bet ir mėgavosi nemokamu maistu, būstu ir net automobiliais. Tačiau vėliau jiems teko slėptis rūsiuose per antskrydžius, ieškotis maisto, kurio truko, ir ieškoti medicininės pagalbos, sakė iš „Islamo valstybės“ pabėgę sirai ir juos apklausę diplomatai.

Nusivylusi „Islamo valstybe“ dukra: tėti, padėk man

„Tėti, padėk man, – tokią trumpąją savo jaunos dukros žinutę prieš maždaug pusmetį gavo vienos Skandinavijos šalies pilietis. – Noriu ištrūkti, tačiau dabar turiu mažą vaiką.“

Savo tapatybės nenorėjęs atskleisti vyras pasakojo, kad anksčiau kelis kartus mėgino įkalbėti savo dukrą išvykti iš Rakos po to, kai ši 2013 metų pabaigoje prisijungė prie „Islamo valstybės“. Vyras sakė, kad jo šalies valdžia mažai ką gali padaryti, nes pirmiausia jo dukra turėtų atvykti į Turkiją.

Mergina vis dar yra Rakoje, nes bijo, jog ją pagaus mėginančią pabėgti, sakė jos tėvas.

Vienos Europos šalies ambasadorius pasakojo, kad maždaug kartą per savaitę į šalies ambasadą Ankaroje, arba konsulatą Stambule kreipiasi apskurę žmonės ir prašo išduoti pasus, kuriuos, kai jie teigė, iš jų pavogė.

„Islamo valstybė“ konfiskuoja prie jos prisijungusiųjų pasus.

Už mėginimą pabėgti - nukirsta galva

Buvęs „Islamo valstybės“ kovotojas vardu Abu Shuja vadovauja pabėgusiems žmonėms padedančiam tinklui ir sako, kad jau padėjo maždaug šimtui žmonių atvykti į Turkiją. Jo teigimu, žmonės nusivylė „Islamo valstybe“ po to, kai pamatė, jog jos kovotojai apiplėšinėja kitus musulmonus po to, kai per antskrydžius nukentėjo jų ekonominė infrastruktūra. „Tai yra ne tai, ką skelbia „Islamo valstybės“ propaganda“, – sakė jis.

Skaičiuojama, kad dabar Sirijoje ir Irake yra maždaug 25 000 „Islamo valstybės“ kovotojų, o tai yra maždaug 10 000 mažiau nei prieš metus, sakė JAV prezidento Baracko Obamos patarėja nacionalinio saugumo ir kovos su terorizmu klausimais Lisa Monaco. Piko metu „Islamo valstybės“ pusėje kovojo maždaug 20 00 užsieniečių, įskaitant puspenkto tūkstančio vakariečių.

Pabėgę sirai pasakoja, kad „Islamo valstybės“ kovotojai grasina nužudyti visus, kurie mėgins pabėgti, ir viešai demonstruoja nukirstas galvas žmonių, kurie mėgino pabėgti. Jie taip pat aplink Raką užkasė minų ir įrengė apsaugos punktų.

Kelionė iš „Islamo valstybės“ kontroliuojamos teritorijos gali būti labai ilga ir pavojinga. Vienas jaunas siras pasakojo, jog iki Turkijos sienos, buvusios už 100 mylių, keliavo mėnesį.