Aung San Suu Kyi „skirti treji metai nelaisvės sunkiųjų darbų kalėjime“, sakė šaltinis.

Jis pridūrė, kad 77 metų Nobelio taikos premijos laureatė yra geros sveikatos.

Nuo praėjusių metų pučo suimta Aung San Suu Kyi jau anksčiau buvo pripažinta kalta dėl korupcijos ir įvairių kitų kaltinimų ir nuteista kalėti 17 metų.

Žurnalistams neleista stebėti teismo procesų kariškių pastatytoje sostinėje Neipide, o Aung San Suu Kyi advokatams uždrausta bendrauti su žiniasklaida.

Chuntos atstovas neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Kariuomenė tvirtina, kad per 2020 metų lapkritį vykusius rinkimus, kuriuos triuškinamai laimėjo Aung San Suu Kyi Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD), buvo masiškai klastojami balsai, nors tarptautiniai stebėtojai paskelbė, kad rinkimai iš esmės buvo laisvi ir sąžiningi.

Kariuomenė panaikino tų rinkimų rezultatus ir nurodė išaiškinusi daugiau kaip 11 mln. balsų klastojimo atvejų.

Praėjusį mėnesį chuntos vadovas Minas Aungas Hlaingas sakė, kad kariuomenė „atlaidi“ nušalintai lyderei ir galėtų imtis „rimtesnių veiksmų“ prieš ją.

Ši Pietryčių Azijos valstybė tebėra apimta sumaišties po pernai vasarį įvykusio pučo. Chunta kaunasi su etninių sukilėlių grupuotėmis bei dešimtimis besikuriančių „Liaudies gynybos pajėgų“ kuopelių, o šalies ekonomika tebėra pakrikusi.

Vietos stebėtojų duomenimis, nuo tada, kai kariuomenė užgrobė valdžią, per susidorojimą su kitaminčiais žuvo daugiau kaip 2 200 žmonių ir daugiau kaip 15 000 buvo suimti.

„Atsikratyti visiems laikams“

„Dėl šių uždarų teismo posėdžių sunku suprasti, kaip galėtų būti patikimas bet koks nuosprendis Aung San Suu Kyi“, – sakė tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) Mianmaro klausimų ekspertė Manny Maung.

„Augantis nuosprendžių skaičius... rodo, kokia sugedusi yra Mianmaro chunta“, – sakė ji.

„Neįsivaizduoju, kad Aung San Suu Kyi būtų išsiųsta į darbo stovyklą“, – savo ruožtu sakė nepriklausomas Mianmaro analitikas Davidas Mathiesonas.

Tačiau jis pridūrė: „Joks smurtas ar kankinimai nėra draudžiami, o Aung San Suu Kyi yra Nemezidė, kurią jie (kariškiai) nori pažeminti ir kurios nori atsikratyti visiems laikams.“

Nušalinusi Aung San Suu Kyi vyriausybę kariuomenė paskelbė šalyje nepaprastąją padėtį. Anksčiau chunta yra sakiusi, kad rinkimai bus surengti ir nepaprastoji padėtis atšaukta iki 2023 metų rugpjūčio.

Praėjusį mėnesį transliuotoje kalboje chuntos vadovas Minas Aungas Hlaingas nepaminėjo naujų rinkimų datos, tačiau pabrėžė, kad jie galės būti surengti tik tada, kai šalyje bus įtvirtinta „taika ir stabilumas“.

Jis taip pat sakė, kad reikia „reformuoti“ rinkimų sistemą apjungiant mažoritarinę santykinės daugumos rinkimų sistemą, pagal kurią Aung San Suu Kyi NLD užsitikrino tvirtą daugumą, su proporcine rinkimų sistema.

Chuntos suformuota rinkimų komisija praėjusį mėnesį paskelbė, kad 92 šalyje įregistruotos politinės partijos turės prašyti leidimo, norėdamos susitikti su užsienio organizacijomis ar asmenimis.

„Politinės partijos turi laikytis įstatymų“, – sakė komisija.

„Jei jos to nedarys, jų registracija bus panaikinta“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją