Šia nuotrauka pasidalijusius sukrėtė baimė mergaitės akyse – ji atrodo taip, lyg į ją būtų nutaikytas šautuvo vamzdis. Žinoma, tai buvo fotoaparato objektyvas, o ne ginklas, tačiau kokia gi istorija slypi už šios nuotraukos?

BBC pavyko nustatyti šios nuotraukos autorių – tai fotografas Osmanas Sagirlis, sutikęs papasakoti, kaip gimė šis kadras.

Ši nuotrauka šoktelėjo į populiarumo viršūnę kovo 24 d., kai socialiniame tinkle „Twitter“ ja pasidalino Gazos Ruože dirbanti fotožurnalistė Nadia Abu Shaban. Nuotrauka greitai pasklido socialiniame tinkle.

„Aš jau kūkčioju“, „neįtikėtinai liūdna“, „žmonija visiškai nusirito“, - rašo komentatoriai. Pirminiu įrašu „Twitter“ socialiniame tinkle pasidalinta 11 tūkst. kartų. Kovo 27 d. įrašas pasiekė socialinį tinką „Reddit“ – sekė dar vienas emocijų proveržis: įrašas surinko 5 tūkst. palaikytojų balsų ir 1600 komentarų.

Neilgai trukus tiek „Twitter“, tiek ir „Reddit“ pasirodė kaltinimų, kad nuotrauka padirbta. Daugelis vartotojų „Twitter“ norėjo sužinoti, kas šios nuotraukos autorius ir kodėl nuotrauka paskelbta nenurodant autorystės.

Nadia Abu Shaban pripažino, kad tai – ne jos nuotrauka, tačiau nepaaiškino, iš kur ją gavo.

Nuotraukų dalijimosi svetainės „Imgur“ vartotojas patikino, kad ši nuotrauka – tai iškarpa iš laikraščio, ji tikra, tačiau daryta apie 2012-uosius, o vaikas nuotraukoje – berniukas, o ne mergaitė.

Taip pat išsiaiškinta, kad nuotraukos autorius – turkų fotožurnalistas Osmanas Sagirlis.


BBC pavyko pabendrauti su tikruoju nuotraukos autoriumi, kuris šiuo metu dirba Tanzanijoje. Paaiškėjo, kad nuotraukoje vis dėlto užfiksuotas ne berniukas, o 4 metų mergaitė Hudea. O. Sagirlis patvirtino, kad nuotrauka daryta Atmeh pabėgėlių stovykloje Sirijoje 2014 m. gruodžio mėn. Mergaitė į vos 10 kilometrų nuo pasienio su Turkija esančią stovyklą kartu su mama ir dar dviem vaikais atvyko iš gimtojo Hama miesto.

„Naudojau teleobjektyvą, o ji pamanė, kad tai – ginklas“, – pasakojo P. Sagirlis. „Supratau, kad persigando, kai ją nufotografavau ir pažiūrėjau į nuotrauką. Ji sukando lūpas ir iškėlė rankas. Paprastai vaikai bėga šalin, dengia veidą ar šypsosi, kai mato fotoaparatą“, – žaibiškai išpopuliarėjusios nuotraukos istoriją pasakojo fotožurnalistas. Jo manymu, pabėgėlių stovyklose esančių vaikų nuotraukos itin išraiškingos.

„Stovyklose – pabėgėliai, jų kančios kur kas labiau matomos pažvelgus ne į suaugusiuosius, o į vaikus. Būtent nekalti vaikų veidai atspindi tikruosius jausmus“, – patikino P. Sagirlis.

Pirmą kartą nuotrauka išpublikuota šių metų sausio mėn. turkų laikraštyje, kur P. Sagirlis dirba jau 25 metus – skelbia medžiagą apie už Turkijos ribų vykstančius karus ir gamtines katastrofas. Ši nuotrauka jau tada išpopuliarėjo tarp socialinių tinklų vartotojų Turkijoje, tačiau prireikė kelių mėnesių, kad ji išpopuliarėtų anglakalbiame pasaulyje ir sulauktų Vakarų šalių gyventojų pripažinimo.