Anot Lietuvos vadovo, nuopelnus už derybų sėkmę derėtų priskirti Lenkijos prezidentui Aleksaderiui Kwasniewskiui (Kvasnevskiui).

"Po pirmųjų pasisakymų galvojau, kad nieko nebus. Didžiąją kredito dalį reikėtų atiduoti prezidentui Kwasniewskiui", - sakė V.Adamkus.

Tarptautiniai tarpininkai ir Ukrainos konfliktuojančios pusės penktadienio vakarą Kijeve pasibaigusiose derybose sutarė, kad po prezidento rinkimų antrojo turo susidariusią priešpriešą būtina spręsti tik taikiu derybų keliu.

Po derybų paskelbtas komunikatas, kuriame teigiama, jog konfliktas bus sprendžiamas nenaudojant jėgos, nutarta sudaryti darbo grupes, kurios spręstų konkrečius priešpriešos panaikinimo klausimus. Šalys taip pat sutarė, kad procesas, kuriame Aukščiausiasis Teismas nagrinės kandidatų skundus dėl rinkimų rezultatų, bus atviras visuomenei ir žiniaklaidai.

Pusketvirtos valandos trukusiose derybose prie apskritojo stalo tarėsi tarptautiniai tarpininkai - V.Adamkus, A.Kwasniewskis, Europos Sąjungos užsienio politikos įgaliotinis Javieras Solana (Chavjeras Solana), Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos generalinis sekretorius Janas Kubišas, Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas, bei Ukrainos atstovai - kadenciją baigiantis Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymiras Litvinas ir skirtingose barikadų pusėse atsidūrę kandidatai į prezidentus - premjeras V.Janukovičius ir opozicijos lyderis V.Juščenko.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Javieras Solana penktadienį pranešė, jog abu ginčytinų Ukrainos prezidento rinkimų kandidatai sutarė, jog taikios protesto akcijos neturi trikdyti vyriausybės darbo.

"Abi pusės įsipareigojo sudaryti sąlygas vyriausybei vykdyti savo funkcijas. Tačiau žmonės turi teisę rengti taikias demonstracijas", - per spaudos konferenciją po susitikimo prie apvaliojo stalo Kijeve, kuris buvo surengtas ieškant išeities iš šalyje susidariusios plitinės krizės", - kalbėjo ES atstovas.

Strateginę partnerystę su Ukraina deklaruojanti Lietuva tarptautiniuose forumuose kelissyk pareiškė esanti Ukrainos patarėja ir advokatė kelyje į demokratijos reformas, rinkos ekonomiką ir Vakarų demokratines struktūras.

Lietuvos ir Lenkijos vadovams tarpininkauti sprendžiant Ukrainoje kilusį valdžios ir opozicijos konfliktą ketvirtadienį pasiūlė L.Kučma.

Trečiadienį Ukrainos Centrinė rinkimų komisija paskelbė, jog Maskvos remiamas Ukrainos premjeras Viktoras Janukovičius, gavęs 49,46 proc. rinkėjų balsų, prezidento rinkimuose nugalėjo provakarietiškų pažiūrų opozicinės partijos "Mūsų Ukraina" lyderį Viktorą Juščenką, kuris surinko 46,61 proc. balsų.

Tuo tarpu tarptautiniai stebėtojai konstatavo, kad Ukrainos prezidento rinkimai neatitiko Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos ir Europos Tarybos keliamų standartų ir teigia, kad buvo padaryta rimtų rinkimų tvarkos pažeidimų.

Ukrainoje nuo sekmadienio vyksta dešimtis tūkstančių žmonių sutraukiantys mitingai, kur šalies opozicija protestuoja prieš prezidento rinkimų rezultatų klastojimą.

Penktadienį Viktoras Juščenka pareiškė apie būtinybę per kelias artimiausias dienas rasti išeitį iš politinės krizės, kuri apėmė šalį po prezidento rinkimų. Jis taip pat pareikalavo surengti naujus rinkimus.

Kreipdamasis į tūkstančius savo šalininkų Nepriklausomybės aikštėje Kijeve, V. Juščenka sakė atmetęs dabartinio ministro pirmininko ir savo konkurento Viktoro Janukovičiaus siūlymą kreiptis dėl rinkimų pažeidimų į teismus.

"Ministras pirmininkas negirdi jūsų. Jis siūlo dalykus, kurie nukreiptų Ukrainos dėmesį nuo šios politinės krizės sprendimo. Mes derėsimės tik dėl naujų rinkimų," pareiškė politikas.