J. Holzhaueris ne tik tapo antruoju žaidėju šio televizijos žaidimo istorijoje, vienu kartu laimėjusiu daugiau kaip milijoną dolerių, bet ir pasiekė savo tikslą greičiau nei bet kas kitas šio šou gyvavimo metais.

Pasirodo, Las Vegase sporto lažybomis užsiimantis J. Holzhaueris savo pasirodymui „Jeopardy“ ruošėsi kelerius metus. „Rimtai svarsčiau apie galimą pasirodymą „Jeopardy“ nuo 2012 metų, – sakė laimėtojas. – Išnagrinėjau statistiką apie tai, kaip geriausia elgtis prie žaidimų lentos, ir tai sudarė dalį mano strategijos.“

Beje, matematiką Ilinojaus universitete baigęs J. Holzhaueris televizijos žaidimo ezoteriniams klausimams ruošėsi skaitydamas vaikams skirtą literatūrą.

Nulaužtos taisyklės

J. Holzhaueris ramiomis manieromis ir katiną primenančiomis reakcijomis žavėjo savo gerbėjus ir buvusius žaidėjus nuo balandžio 4 dienos – jis teisingai atsakė į 607 klausimus įvairiose kategorijose, pradedant rimtomis, tokiomis kaip „Istorija“, ir baigiant mįslingomis, pavyzdžiui, „Profesiniai veiksmažodžiai“.

Dauguma „Jeopardy“ žaidėjų susitelkia į kažkokią konkrečią kategoriją ir pirmiausia išsprendžia lengvas pirmąsias užuominas, toliau pereina prie aukštesnės vertės sudėtingesnių. Tačiau J. Holzhaueris laikėsi priešingo požiūrio.

Pagal jo metodą pirmiausia buvo dėmesys nukreiptas į „brangias“ sudėtingas užuominas (priešingai, nei pereinant nuo lengvų prie sunkių). Vieni skundėsi, kad tokia taktika griauna žaidimo eigą, kiti gi gyrė, kad J. Holzhaueris „nulaužė „Jeopardy“ kodą“.

Jis taip pat darė didelius statymus „Daily Double“ klausimuose, kuriuose žaidėjai gali rizikuoti tiek, kiek siekia visas vieno atsakymo rezultatas, tačiau retai taip daro.

Ši, iš pažiūros atsitiktinio šokinėjimo po žaidimo lentą strategija siekiant „Daily Double“ prizų pavadinta „Forresto šokinėjimu“ (angl. Forrest Bounce) pagal buvusį žaidėją Chucką Forrestą. Tačiau kitaip nei jo pirmtakai, J. Holzhaueris rizikavo gerokai didesnėmis sumomis.

Tikimybėms ir apklausoms skirta interneto svetainė Fivethirtyeight.com praminė J. Holzhauerį „žmogumi, kuris išsprendė „Jeopardy“. Pasak interneto svetainės, „Daily Doubles“ J. Holzhaueris pastatė 25 tūkstančius dolerių du kartus ir perkopė šių statymų ankstesnįjį 19 tūkstančių dolerių rekordą.

Taip pat jis statė dideles sumas už kulminacinį žaidimo baigiamąjį klausimą, vadinamą „Final Jeopardy“.

Kalbama, kad „Jeopardy“ darbuotojai, tarp jų ir ilgametis šio televizijos žaidimo vedėjas Alexas Trebekas, nėra „Forresto šokinėjimo“ gerbėjai. Jie tvirtina, kad tokia taktika trikdo natūralią žaidimo tvarką.

Jamesas Holzhaueris

Bet nepriklausomai nuo to, kaip pasirenka klausimus, jis vis tiek privalo – o tai yra svarbiausia – pateikti teisingus atsakymus.

Vienas dalykas, ko būsimieji žaidimo dalyviai negalės kopijuoti nuo J. Holzhauerio, tai jo šūksniai draugams ir šeimai per „Final Jeopardy“. To šou rengėjai daugiau nebeleis, pranešė pats žaidimo laimėtojas savo „Facebook“ puslapyje.

Ar tokia strategija atsiperka?

Nors „Jeopardy“ yra proto mūšis, jis gali varginti tiek fiziškai, tiek protiškai, mat vienu metu nufilmuojamos net penkios žaidimo laidos, teigia Bradas Rutteris, kurio laimėti 4,8 milijono per keturiolika metų yra maksimali „Jeopardy“ žaidėjo susižerta suma.

„Gali kažkokių dalykų pasimokyti, tačiau iš tikrųjų nėra kokio tai realaus žinių kanono, kurį gali prisėsti ir įsiminti, – sakė jis „BBC News“. – Reikia turėti smegenis, kurios tokiu būdu veikia, ir bėgant metams vis daugiau išmokti. Yra keletas dalykų, kurie pasirodo kiekvieną kartą, tokie kaip prezidentai ir pasaulio sostinės, dar Shakespeare’o būtų gerai pasimokyti prieš einant.“

„Washington Post“ straipsnių autorius Normanas Chadas J. Holzhauerio dominavimą prilygino „ankstesnių poros kartų labiausiai bauginančių, dominuojančių individualių sporto šakų atstovams, tokiems kaip boksininkas Mike’as Tysonas, plaukikas Michaelas Phelpsas ir tenisininkė Serena Williams“.

Kenas Jenningsas, kurio paties laimėjimų serija užvaldė žiūrovų vaizduotes 2004 metais, „Twitter“ rašė: „Jis absoliučiai pamišęs. Visada norėjau pamatyti, kaip kažkas mėgina statyti „Jeopardy“ tokiu būdu ir dar turi įgūdžių tam pagrįsti“.

Faktai apie televizijos žaidimą „Jeopardy“

35-ojo sezono premjera įvyko 2018 metų rugsėjį.

Šiam šou priklauso daugiausia „Emmy“ apdovanojimų (net 34) gavusio televizijos žaidimo Guinneso pasaulio rekordas.

Dar vienas žaidėjas, kuriam pavyko įveikti milijono ribą, buvo Kenas Jenningsas, kurio 74 pergalių serija sužėrė jam 2 520 700 dolerių.