Minimas piešinys ant vieno Permės pastato atsirado balandžio 11 dienos naktį. Nuo tada jis jau yra pašalintas, rašo meduza.io.

Šį piešinį sukūręs Aleksandras Žunevas teigė, kad policijos pareigūnai atvyko į jo namus, kai jis buvo išėjęs. Grafičių dailininkas mano, kad jam gali būti pateikti kaltinimai dėl vandalizmo.

Atsakydamas į klausimą, ar šiuo piešiniu neįžeidė religingų žmonių, A. Žunevas atsakė, kad „Ortodoksų Bažnyčia nesureagavo, pasipiktino daugiausia žmonės iš interneto, nesusiję nei su religija, nei su mokslu, bet tikrai trokštantys, kad būtų įžeisti“.

„Neketinu išsisukinėti! Yra ir daugiau grafičių, kuriuos taip pat galima laikyti vandalizmu, bet teisėsauga dirba taip, kad šios baudos nebūna tokios rimtos kaip rezultatas... Idėja vertingesnė už bausmę“, - sakė jis.
Balandžio 12 dieną rusai šventė krikščionių ortodoksų Velykas, kurios šiemet sutapo su Nacionaline kosmonautikos diena, kuri minima per pirmojo žmogaus – J. Gagarino - skrydžio į kosmosą metines.

Grafičių dailininkas A. Žunevas paaiškino: „Man šis sutapimas pasirodė labai simboliškas. Mokslas ir religija, mėgindami užkovoti žmonių mąstymą, ilgą laiką buvo priešingose barikadų pusėse. Piešinys „Gagarinas. Nukryžiavimas“ yra mano bandymas išreikšti šią šimtmečių senumo konfrontaciją šiuolaikinio meno kalba“.

Rusijoje nuo 2013 metų buvo priimti keli federaliniai įstatymai, kriminalizavę religinių jausmų įžeidimus. 2013 metų birželio 30 dieną buvo priimtas įstatymas, draudžiantis įžeisti piliečių religinius įsitikinimus bei jausmus ir niekinti gerbtinus religinius pastatus bei daiktus. Įstatymas įsigaliojo nepaisant Rusijos Aukščiausiojo Teismo ir prezidentinės Žmogaus teisių tarybos prieštaravimų.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)