N.Sarkozy, kuris buvo vienas iš pagrindinių pernai surengtos NATO aviacijos kampanijos Libijoje iniciatorių, ketvirtadienį išprovokavo kritikos bangą, kai pareiškė, jog padėtis toje Šiaurės Afrikos šalyje turėjo "didelių panašumų" į dabartinę padėtį Sirijoje, leisdamas suprasti, kad karinė intervencija gali būti priimtina priemonė nuversti jos prezidentui Basharui al Asadui.

Dešiniųjų pažiūrų N.Sarkozy pirmąkart viešai komentavo Sirijos krizę po gegužę pralaimėtų prezidento rinkimų, o užsienio reikalų ministras Laurent’as Fabiusas nedelsdamas pasmerkė jo poziciją, vadindamas ją neatsakingu kišimusi.

"Esu priblokštas, kad ponas Sarkozy nori pradėti polemiką tokia sudėtinga tema", - pareiškė L.Fabiusas, taip pat pareiškęs abejonių dėl buvusio prezidento motyvų: "To nebūtų galima tikėtis iš buvusio prezidento. Ar jis taip elgiasi dėl to, kad nenori būti užmirštas"

Pasak L.Fabiuso, dėl Sirijos padėties Artimųjų Rytų širdyje ir šios šalies turimų ginklų situacija yra "iš esmės kitokia" nei Libijoje prieš NATO palaikomam sukilimui nuverčiant diktatorių Muammarą Gaddafi.

"Šie skirtumai tokie akivaizdūs, kad nei viena šalis nepareikalavo ir neišsakė noro surengti karinę intervenciją", - pažymėjo diplomatijos vadovas.

N.Sarkozy vėl atsidūrė Prancūzijos politinio gyvenimo centre po trečiadienį įvykusio pokalbio telefonu su vienu iš opozicinės Sirijos nacionalinės tarybos (SNT) lyderių Abdel Bassetu Sayda.

N.Sarkozy pranešime sakoma, kad jiedu su A.B.Sayda pripažįsta "Sirijos krizės sunkumą ir būtinybę tarptautinei bendruomenei imtis skubių veiksmų, siekiant išvengti žudynių".

Šie komentarai buvo plačiai kritikuojami Prancūzijos žiniasklaidos, priminusios, jog paskutiniaisiais savo kadencijos metais N.Sarkozy nepritardavo karinėms intervencijoms, nors jie sutapo su sukilimu Sirijoje.

Prancūzijoje daugelis prognozavo, kad N.Sarkozy pasitrauks iš politinio gyvenimo, kai gegužę pralaimėjo socialistui Francois Hollande'ui.

Buvęs prezidentas birželį neteko teisinės neliečiamybės, todėl tikimasi, kad jis artimiausiu laiku bus apklaustas tyrime dėl įtarimų, jog N.Sarkozy 2007 metų prezidento rinkimų kampaniją neteisėtai finansavo turtingiausia Prancūzijos moteris Liliane Bettencourt.