Šviesus kolonijinio stiliaus namas su keturiais miegamaisiais bei moderniai pertvarkyta virtuve suteikia galimybę „atsiversti Rusijos šnipinėjimo istorijos puslapį“, taip KBG agentų poros namus apibūdina nekilnojamojo turto pardavėjai, skelbia „The Daily Mail“.

Namą prieš kelerius metus konfiskavo JAV pareigūnai, tačiau dabar nusprendė jo atsikratyti. Ankstesni namo savininkai 2010 metais buvo sulaikyti FTB, jiems pateikti kaltinimai šnipinėjus Rusijai. Ši istorija paskatino sukurti serialą „Amerikiečiai“.

Kaip teigia JAV pareigūnai, namas priklausė asmenims, prisistačiusiais Richardu ir Cynthia Murphy, kurie stengėsi gyventi niekam į akis nekrentantį paprastų amerikiečių šeimyninį gyvenimą. Tačiau iš tikrųjų name gyveno Vladimiras ir Lidija Gurjevai, priklausę itin slaptam agentų iš Rusijos tinklui. Gurijevai Naujajame Džersyje iš viso pragyveno daugiau nei 15 metų, augino dvi dukteris: 11 metų Kate ir 9 metų Lizą.

Remiantis JAV pareigūnų pateikiama versija, agentai iš Rusijos puikiai įsiliejo į miesto bendruomenės gyvenimą, keliaudavo su padirbtais pasais, rašydavo išnykstančiu rašalu ir naudojo „kitus slaptus metodus, apie kuriuos Amerikos pareigūnai viešame teisme kalbėti negali“.

Slaptųjų agentų iš Rusijos tikslas buvo prasibrauti iki JAV politikos sluoksnių ir išgauti informacijos apie šalies diplomatinius ir karinius planus.

JAV pareigūnai tvirtina, jog name Montklero priemiestyje buvo rasta 80 tūkst. dolerių (211 tūkst. Lt) naujais 100 dolerių banknotais. 

„The Daily Mail“ pateikia ir daugiau informacijos, sudominsiančios potencialius pirkėjus: namas pastatytas 1950 metais, jis parduodamas už 444 tūkst. 900 dolerių (1,17 mln. Lt), stovi Marketto gatvėje, apie kurią NT agentai sako: „Ramesnės ir tylesnės gatvės jūs nerasite“.

Serialo „Amerikiečiai“ herojai nuo savo prototipų skiriasi tuo, jog gyvena Vašingtono priemiestyje, apsimeta kelionių agentais, o veiksmas vyksta XX amžiaus 9-ajame dešimtmetyje.

DELFI primena, kad „miegantys agentai“, kurių dauguma daugelį metų slapta veikė Jungtinėse Valstijose, 2010 m. stojo prieš JAV teismą, tačiau vėliau buvo grąžinti į Rusiją per sensacingą apsikeitimą šnipais, per kurį Maskva išsiuntė į Vakarų šalis keturis nuteistus slaptuosius agentus.