1,5 mln. eurų vertės apdovanojimas Oslo rotušėje įteiktas Europos Komisijos (EK) pirmininkui Jose Manueliui Barroso, ES Vadovų Tarybos pirmininkui Hermanui Van Rompuy ir Europos Parlamento (EP) pirmininkui Martinui Schulzui.

Europos Sąjungos prezidentas H. Van Rompuy savo kalboje prisiminė Baltijos kelią tarp Vilniaus, Rygos ir Talino. „Tokie momentai gydė Europą“, – sakė jis.

Baltijos šalis dar kartą vėliau kalboje paminėjo ir EK pirmininkas J. M. Barroso.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo apie 20 ES valstybių vadovų, įskaitant Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, Prancūzijos prezidentą Francois Hollande'ą ir Didžiosios Britanijos vicepremjerą Nicką Cleggą.

ES lyderiams įteikti Nobelio komiteto skirti medaliai ir dplomai.

Sprendimas šiais metais Nobelio taikos premiją skirti ES sulaukė daug kritikos. Sekmadienį šimtai žmonių Osle surengė taikią demonstraciją prieš šių metų Nobelio taikos premijos laureatus.

Martinas Schulzas, Jose Manuelis Barroso, Hermanas Van Rompuy ir Norvegijos karalius Haraldas V su žmona Sonja
ES teigia gautus pinigus paaukosianti projektams, kurie padeda konfliktų zonose gyvenantiems vaikams. Be to, ES žada iš savo lėšų šiam tikslui paaukoti dar 1,5 mln. eurų.

H. Van Rompuy: taika galėjo ateiti į Europą ir be ES, bet ji nebūtų buvusi ilga

Stabilumas ir ilga taika nebūtų atėję į Europą, jeigu nebūtų buvusi įkurta Europos valstybių sąjunga. Tai pirmadienį pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy, ES vardu priimdamas Nobelio taikos premijos laureato aukso medalį ir diplomą iš Norvegijos Nobelio komiteto pirmininko Thorbjoerno Jaglando rankų.

"Karas toks pat senas kaip ir pati Europa. Mūsų žemyną raižo kalavijų ir iečių, tranšėjų ir tankų palikti randai, - pažymėjo ET pirmininkas. - Aš pats gimiau Belgijoje po Antrojo pasaulinio karo ir augau klausydamasis senelės pasakojimų apie Didįjį karą. 1940 metais mano tėvui, kuriam buvo tik 17 metų, buvo liepta išsikasti sau kapą. Jis per stebuklą išvengė mirties, todėl aš dabar stoviu priešais jus. Žinoma, taika galėjo ateiti į Europą ir be ES, bet ji niekada nebūtų buvusi tvirta ir ilga. Tai būtų buvusios tik trapios paliaubos prieš naują audrą”.

Buvęs Norvegijos premjeras ir dabartinis ET generalinis sekretorius T. Jaglandas ceremonijos svečiams priminė, kad Europos Sąjungai ši didelė garbė suteikta už "karo žemyno” pavertimą "taikos žemynu”, Europos tautų sutelkimą ir demokratinių procesų suaktyvinimą daugelyje šalių.

Nobelio taikos premijos laureatai žada "laikytis" euro

Atsiimdami Europos Sąjungai (ES) skirtą Nobelio taikos premiją pirmadienį Bendrijos lyderiai pažadėjo "laikytis" euro, nes bendroji valiuta yra vienas ryškiausių ES vienybės simbolių per visą 60-metę jos istoriją.

"Šiandien vienas iš matomiausių mūsų vienybės simbolių yra mūsų visų rankose, - sakė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelio Barroso. - Tai yra euras, Europos Sąjungos valiuta. Mes jos laikysimės".

„Privalome užtikrinti, kad neprarasime to, ką sukūrėme ant dviejų pasaulio karų griuvėsių“

Europos Sąjungai (ES), kuri išgyvena didžiausią krizę per 60 metų, pirmadienį buvo oficialiai įteikta 2012 metų Nobelio taikos premija už Europos pavertimą "iš kariaujančio žemyno taikiu žemynu".

Stebint būriui ES valstybių ir vyriausybių vadovų, Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkas Thorbjoernas Jaglandas įteikė premiją trims Bendrijos lyderiams: ES vadovų Tarybos pirmininkui Hermanui Van Rompuy, Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barroso ir Europos Parlamento pirmininkui Martinui Schulzui.

Prisimindamas 80 mln. praėjusio amžiaus karo ir ekstremizmo aukų Europoje Th.Jaglandas sakė, jog "šiandien mes privalome užtikrinti, kad neprarasime to, ką sukūrėme ant dviejų pasaulio karų griuvėsių".

"Taika nėra savaime suprantamas dalykas. Mes turime už ją kas dieną kovoti", - sakė jis.

Nobelio komitetas buvo kritikuotas už tai, kad skyrė prestižinę 2012 metų Nobelio taikos premiją politiškai susiskaldžiusiai ir griežto taupymo politika nepatenkintųjų protestų drebinamai Europos Sąjungai.

"Europa turi judėti į priekį, saugoti tai, ką pasiekė, ir tobulinti tai, ką sukūrė, suteikdama mums galimybę išspręsti Europos bendruomenei šiandien grasinančias problemas", - kalbėjo Th.Jaglandas.

"Tai yra vienintelis būdas išspręsti šias finansų krizės sukeltas problemas, naudingas visiems", - sakė jis.