Filipinietė Maria Ressa, viena iš naujienų portalo „Rappler“ įkūrėjų, taip pat rusas Dmitrijus Muratovas, nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ vyriausiasis redaktorius, penktadienį Osle atsiims šį apdovanojimą už „savo pastangas apsaugoti žodžio laisvę“.

„Kol kas spaudos laisvei gresia pavojus“, – spaudos konferencijoje sakė M. Ressa, paklausta, ar prestižinė premija pagerino padėtį jos šalyje, „Reporterių be sienų“ (RSF) spaudos laisvės indekse užimančioje 138-ą vietą.

58 metų žurnalistė paminėjo trečiadienį į galvą nušautą savo tautietį ir buvusį kolegą – laikraščio „Manila Standard“ reporterį Jessą Malabananą.

J. Malabananas, taip pat dirbęs korespondentu naujienų agentūrai „Reuters“, rašė karo su narkotikų platintojais tema, kuri yra itin aktuali Filipinuose.

„Tai tarsi Damoklo kardas, pakibęs virš galvos“, – kalbėjo M. Ressa.

„Filipinuose įstatymai galioja, bet... skaudžiausias istorijas tenka pasakoti savo paties rizika“, – pridūrė žurnalistė.

M. Ressa, kurios tinklapis smarkiai kritikuoja Filipinų prezidentą Rodrigo Duterte, pati figūruoja septiniuose bylose savo šalyje.

Šiuo metu ji yra lygtinai paleista, kol laukia apeliacijos svarstymo po to, kai pernai buvo nuteista už šmeižtą. Jai teko prašyti keturių teismų leidimo, kad galėtų nuvykti ir asmeniškai atsiimti savo Nobelio premiją.

Šalia jos sėdėjęs 60 metų D. Muratovas pritarė M. Ressos žodžiams.

„Jei dėl Nobelio taikos premijos būsime užsienio agentai, nesijaudinsime, ne“, – ketvirtadienį sakė jis žurnalistams, paklaustas apie pavojų, kad Kremlius žengs tokį žingsnį.

„Bet iš tikrųjų... nemanau, kad gausime šią etiketę. Vis dėlto mums gresia kai kurie kiti pavojai“, – pridūrė D. Muratovas.

„Užsienio agento“ statusas, nuo sovietmečio turintis neigiamą konotaciją, įpareigoja asmenis ir organizacijas atskleisti finansavimo šaltinius ir žymėti visą savo medžiagą, įskaitant įrašus socialiniuose tinkluose, antraip jiems gresia baudos.

„Novaja Gazeta“ yra retas nepriklausomas leidinys Rusijos žiniasklaidos kraštovaizdyje, kurį daugiausia kontroliuoja valstybė. Laikraštis žinomas dėl savo tyrimų apie korupciją ir žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)