Iš Rumunijos kilusi vokiečių rašytoja, kuriai Nobelio premiją buvo skirta 2009 metais, „yra gerai rūpinamasi; ji yra kelyje į pasveikimą“, leidyklos „Carl Hanser“ atstovė Christina Knecht sakė naujienų agentūrai.

Tačiau ji pridūrė, kad 60-metė rašytoje šiais metais nebedalyvaus jokiuose viešuose renginiuose dėl ligos.

Keli laikraščiai pranešė, kad H.Mueller buvo priversta atšaukti vieną paskaitą Šveicarijos mieste Berne, planuotą praeitą sekmadienį.

Dienraštis BZ nurodė, kad H.Mueller buvo skubiai išvežta į ligoninę Vokietijos pietvakariniame Miūlheimo mieste netoli sienos su Šveicarija, kur jai buvo operuota prakiurusi žarnos sienelė.

1953 metų rugpjūtį vokiškame Nabato regione Rumunijoje gimusi H.Mueller, kurios tėvas Antrojo pasaulinio karo metais buvo Vokietijos „Waffen SS“ narys, tapo svarbiu literatūros balsu savo šalyje, kurią tuomet gniaužė geležinis diktatoriaus Nicolae Ceausescu režimo kumštis.

1985 metais jai buvo neleista emigruoti į tuometę Vakarų Vokietiją, tačiau 1987-aisiais rašytoja, kuriai tuomet buvo 34 metai, pagaliau gavo leidimą išvykti, prieš tai sulaukusi grasinimų mirtimi iš Rumunijos slaptosios policijos už Bukarešto vyriausybės kritiką.

Dabar rašytoja gyvena Berlyne.