Nors komitetas teigė, kad premija nėra tiesioginė žinia V. Putinui, jis laiko jo vyriausybę autoritarine valdžia, kuri slopina žmogaus teisių gynėjus, žurnalistams sakė Norvegijos Nobelio komiteto vadovė Berit Reiss Andersen, pridurdama, kad norėta su premijos pagalba atkreipti dėmesį į tai, „kaip slopinama pilietinė visuomenė ir žmogaus teisių gynėjai“.

2022 metų Nobelio taikos premija skirta vienam asmeniui ir dviem organizacijoms – Baltarusijos opozicijos veikėjui, žmogaus teisių gynėjui Alesiui Beliackiui, taip pat Rusijos žmogaus teisių gynimo organizacijai „Memorial“ ir Ukrainos žmogaus teisių organizacijai „Pilietinių laisvių centras“, pranešė Norvegijos Nobelio komitetas.

Šių metų Nobelio taikos premija paskirta žmogaus teisių aktyvistams, veikiantiems šalyse, kurios, kaip Baltarusija ir Rusija, yra autoritariniai režimai, arba kariauja su jomis, kaip Ukraina. Jie tiria žmogaus teisių pažeidimus net ir karo metu, nes yra pagrindo manyti, kad Rusijos režimo kariuomenė Ukrainoje vykdo karo nusikaltimus.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį pasveikino Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos žmogaus teisių gynėjų, šiemet apdovanotų Nobelio taikos premija, „neeilinę drąsą“.

„Nobelio premijų komitetas pripažino neeilinę moterų ir vyrų, stojusių prieš autokratiją, drąsą. Jie rodo tikrąją pilietinės visuomenės galią kovojant už demokratiją“, – tviteryje parašė U. von der Leyen.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją