Kas žinoma iki šiol:

1. Apie 8 val. vietos laiku pranešta, kad viename iš Manhatano autobusų terminalų nugriaudėjo sprogimas.

2. Įtariama, kad savadarbį sprogmenį susprogdinęs vyras jį buvo prisirišęs prie savo kūno.

3. Įtariamasis vyras buvo sulaikytas.

4. Pranešta apie keturis nukentėjusiuosius, jų gyvybėms pavojus negresia.

Sprogimas supurtė miestą, kurio gyventojų atminty vis dar giliai įsirėžęs rugsėjo 11-osios išpuolis ir šių metų spalio mėnesio ataka, kai užpuolikas pikapu užvažiavo ant dviračių tako ir kliudė žmones, tada žuvo aštuoni.


Anksčiau policija sakė, kad su dabartiniu išpuoliu siejamas įtariamasis suimtas ir yra sužeistas. Nė vienam iš nukentėjusiųjų pavojus gyvybei negresia.


„Čia Niujorkas. Tikrovė tokia, kad mes esame taikinys daugumai norinčiųjų padaryti pareiškimą prieš demokratiją ir prieš laisvę“, – žurnalistams sakė Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo.


„Tai nepavykęs teroristinis išpuolis, – sakė miesto meras Billas de Blasio. – Ačiū Dievui, nusikaltėlis nepasiekė savo planuoto tikslo.“


Niujorko policijos komisaras Jamesas O'Neillas sakė, kad 27-erių įtariamasis sprogstamąjį užtaisą buvo prisitvirtinęs prie savo kūno. Jis apdegė rankas ir pilvą, bei patyrė kitų sužeidimų.


Socialiniuose tinkluose paplito įtariamojo nuotraukos, kuriose matyti ant žemės pargriuvęs vyras, rankas užsikišęs už kaukės, sužalota viršutine kūno dalimi.


Buvęs Niujorko policijos vadas Billas Brattonas MSNBC televizijai sakė, kad įtariamasis kilęs iš Bangladešo ir galbūt veikė „Islamo valstybės“ (IS) vardu.


Policijos pareigūnai sparčiai evakavo Uosto valdybos autobusų stotį ir uždarė aplinkinius kelius, kurie greitai prisipildė policijos ir greitosios automobilių.

Artėjant šventėms Niujorke budrumas išaugo. Kiekvienais metais šventinį laikotarpį mieste vainikuoja Naujųjų metų šventė Taimso aikštėje, kur susirenka šimtai tūkstančių žmonių.


„Mūsų uoste stovi Laisvės statula; dėl to mes tampame tarptautiniu taikiniu. Suprantame tai“, – sakė A. Cuomo.

Niujorko policija gavo pranešimų apie autobusų stotyje Manhatane nugriaudėjusį sprogimą. Skelbiama, kad incidentas įvyko pirmadienio rytą vietos laiku „Port Authority“ autobusų stotyje, esančioje netoliese „Times“ aikštės.

„Niujorko policija reaguoja į nenustatytos kilmės sprogimą, nugriaudėjusį 42-osios gatvės ir 8-ojo prospekto sankryžoje, Manhatane“, – teigiama policijos pranešime.

Kaip skelbia policija, šis įvykis yra traktuojamas kaip nepavykęs bandymas surengti teroro ataką.

Iš apylinkių buvo evakuoti žmonės.

Snapchat video shows emergency crews outside Port Authority terminal after reports of possible explosion. pic.twitter.com/kMkDLfOgO0
— Ryan Wood (@RyanWoodDFW) December 11, 2017

„ABC News“ cituoja policijos šaltinius, kurie sako tiriantys versiją, esą požeminiame stoties aukšte galėjo būti detonuotas savadarbis sprogmuo, kurio gamybai panaudotas vamzdžio fragmentas (angl. pipe bomb).

Dizainerė Chelsea La Salle incidento metu kaip tik buvo autobusų stotyje, ji teigia, kad, nugriaudėjus sprogimui, žmonės pasileido bėgti, kilo panika.

Times Square right now..... pic.twitter.com/AhnyXwXyNe
— Morgan Anthony (@Morgan19Anthony) December 11, 2017

Socialiniame tinkle „Twitter“ ji parašė: „Po paraliais. Atsidūriau panikos apimtų žmonių minioje, visi bėgo, baimindamiesi, kad sprogo bomba. VISUR policijos pareigūnai“.

Ji pridūrė, kad jai prieš pat iš autobuso sėdant į metro, stotyje tikrai nugriaudėjo sprogimas.

Naujienų agentūra AP pranešė, cituodami teisėsaugos pareigūnus, kad sprogstamasis užtaisas sprogimo metu buvo pririštas prie vyro. Vėliau jis buvo suimtas.

Pranešama, kad metro požeminėje perėjoje buvo sulaikytas asmuo su, kaip įtariama, „antru sprogmeniu“, WPIX TV teigia teisėsaugos atstovai. Jis buvo apibūdintas kaip „apsiraizgęs laideliais“, teigia Niujorko televizija.

Tuo metu Federalinių tyrimų biuro (FTB) atstovas spaudai sakė, kad tokie incidentai gali nutikti bet kur.

„Mes užkirtome kelią tikrai dideliam skaičiui sąmokslų, tai tapo gyvenimo faktu Niujorke, Londone ir Paryžiuje. Klausimas yra: „ar tai gali nutikti čia?“ Tai gali nutikti bet kur“, - sakė Johnas Milleris.

„Port Authority“ – didžiausia autobusų stotis Jungtinėse Valstijose, per metus aptarnaujanti per 65 mln. žmonių.