Karinio jūrų laivyno laivas-ligoninė „USNS Comfort“, kuriame yra tūkstantis lovų, įplaukė į Manhatano prieplauką. Laive bus gydomi virusu neužsikrėtę pacientai, taip sumažinant naštą dėl krizės perkrautoms ligoninėms.

Pranešama, kad „USNS Comfort“ veiks 12 modernių operacinių, čia pasirūpinta vietomis tūkstančiui pacientų, skelbia CNN.

„Tai reiškia, kad ši ligoninė gali atplaukti į reikiamą vietą, ir medikai greičiau suteiks pagalbą. Iš karto galėsime pulti gelbėti gyvybių. Niujorkas džiaugiasi, nes turi naujos koncepcijos gydymo įstaigą“, – sako Niujorko miesto meras Billas de Blasio.

JAV kariniam laivynui priklausantis laivas-ligoninė nebus skirtas būtent koronavirusu sergantiems pacientams.

Skelbiama, kad jame pagalbos sulauks kitomis su COVID-19 nesusijusiomis ligomis sergantys amerikiečiai.

Per spaudos konferenciją, skirtą plaukiojančios ligoninės pristatymui, Niujorko meras akcentavo, jog miestas iki gegužės privalo tris kartus padidinti miesto ligoninių pajėgumą. „Valstybė išgirdo Niujorko pagalbos prašymą“, – sakė meras, pristatydamas laivą.

Viliamasi, kad plaukiojanti ligoninė jau netrukus pradės savo veiklą.

Ką galima rasti šioje ligoninėje-laive?

*Iki 1200 JAV karinio jūrų laivyno medicinos ir komunikacijų personalo bei daugiau nei 70 civilių jūrininkų;
*Iki 5 tūkst. vienetų kraujo;
*12 modernių operacinių;
*1000 lovų pacientams;
*8 vietų intensyviosios terapijos skyrių;
*4 radiologijos palatas;
*2 deguonies gamybos aparatus;
*1 izoliacinę palatą.

Laive veiks medicininė laboratorija, vaistinė, optometrijos laboratorija ir kompiuterinės tomografijos tyrimų centras. Laive galės leistis ir kilti sraigtasparniai, atgabenantys ir išgabenantys pacientus.

Po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių Niujorke JAV karinio jūrų laivyno laivas „USNS Comfort“ buvo dislokuotas Manhatano 92-oje prieplaukoje, kur teikė pirminę paramą. Šios operacijos metu laivas neatliko medicinos įstaigos vaidmens – ten gelbėjimo tarnybų pareigūnai valgė, miegojo, prausėsi.

Laive taip pat buvo užtikrinama psichologinė pagalba, dalinta apranga, gydyti menki sužalojimai.

Laivas dalyvavo ir daugiau paramos operacijų visoje šalyje, įskaitant misijas likviduojant uraganų Katrinos ir Ritos padarinius.