A. Cuomo teigė, kad ketvirtadienį per parą mirė 799 ir šis skaičius pranoko trečiadienį skelbtų aukų skaičių, jų praėjusią parą buvo 779. Gubernatorius taip pat pabrėžė, kad dėl karantino priemonių kreivė po truputį plokštėja.

„Ligoninėse gydomų žmonių skaičius per šią parą išaugo 200, tai mažiausias rodiklis nuo viso šito košmaro pradžios“, – žurnalistams sakė A. Cuomo. Gubernatorius tvirtino, kad mažiausias buvo ir intensyvios terapijos skyriaus pacientų prieaugio rodiklis.

Pirmadienį Niujorke buvo pratęstos valstijos lygmeniu galiojančios priemonės: iki balandžio 29 d. ir toliau neveiks mokyklos, ribojama visų nebūtinų verslų veikla.

„Darome tai, siekdami plokštinti kreivę. Reikia, kad mūsų kreivė ir toliau išliktų kuo plokštesnė“, – sakė A. Cuomo.

Gubernatorius perspėjo, kad išlieka ir antrosios užsikrėtimų bangos grėsmė, todėl, pasak jo, dar per anksti svarstyti, kada mieste bus atnaujintos įprastos veiklos. „Nežadu prognozuoti, kokia bus situacija po trijų, keturių ar penkių savaičių. Apie tai neturiu jokio supratimo“, – teigė A. Cuomo.

JT žmogaus teisių komisarė: net ir per pandemiją negalima nepaisyti žmogaus teisių

Koronaviruso krizė nėra pakankama priežastis nepaisyti žmogaus teisių, ketvirtadienį perspėjo Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių komisarė. Ji sukritikavo kai kurių valstybių priimtas neribotą galią suteikiančias nepaprastosios padėties priemones.

„Ištikus šiai visuomenės sveikatos krizei, nepaprastosios padėties priemonės yra reikalingos. Tačiau nepaprastoji padėtis nesuteikia įgaliojimų nepaisyti žmogaus teisių principų“, – teigė Michelle Bachelet. Pastarąjį komentarą buvusi Čilės prezidentė išsakė pirmojo virtualaus JT Žmogaus teisių tarybos posėdžio metu.

„Nepaprastosios padėties priemonės turi būti būtinos ir proporcingos, – sakė M. Bachelet. – Esu itin susirūpinusi dėl tam tikrų valstybių priimtų nepaprastosios padėties priemonių, kurios pareigūnams suteikia neribotą valdžią.“


Dauguma valstybių, siekdamos kovoti su COVID-19 pandemija, priėmė valdžiai daugiau galių suteikiančių nutarimų. Vengrijos vyriausybė savo ruožtu neribotam laikui priėmė įstatymą, premjerui V. Orbanui suteikiantį perteklines galias pačiam priimti teisės aktus, kartais net be parlamento priežiūros.

„Kai kuriais atvejais epidemija tik prisidengiama – ja pateisinami represyvūs įstatymų pakeitimai, kurie galios ir krizei pasibaigus, – sakė M. Bachelet. – Kai kuriose šalyse jau baudžiami apie medicininių kaukių trūkumą pranešantys žurnalistai, priekaištaujama medikams, skelbiantiems, kad nepakanka apsauginių priemonių, suimami paprasti žmonės, socialiniuose tinkluose rašantys apie pandemijos situaciją.“