Simbolinio 1776 pėdų aukščio, atitinkančio Amerikos nepriklausomybės paskelbimo metus, arba 541 metro aukščio pastatas, baigus jį statyti, bus didžiausias pasaulio dangoraižis ir iškils aukštai virš Manheteno. Kaip iškilmingai pristatydamas modelį pasakė meras Michael'as Bloombergas (Maiklas Blumbergas), "Laisvės bokštas" įspūdingai užpildys Niujorko kontūre dangaus fone po rugsėjo 11-osios atsiradusią tuštumą, praneša dpa-ELTA.

Pagrindinės projekto idėjos autorius - garsusis architektas Danielis Libeskindas. Jo projekte ankstesnius Pasaulio prekybos centro dangoraižius dvynius turėjo pakeisti spiralės formos bokštas ir keturi pastatai apie jį su biurais, kultūros centru ir parduotuvėmis.

Kita, investuotojų pasamdyta, architektų komanda, kuriai vadovavo Davidas Childsas (Deividas Čaildsas), realizavo tik atskirus D. Libeskindo vizijos elementus - sutiko, kad išdygtų lieknas ir blizgantis administracinis pastatas, virš kurio 70 aukšto atviroje viršutinėje dalyje bus įrengtos vėjo jėgainės, kurios patenkins visą dangoraižio elektros energijos poreikį.

D. Libeskindas buvo rezervavęs viršutinius aukštos egzotiškiems sodams. Kaip ir anksčiau Pasaulio prekybos centre, taip ir "Laisvės bokšte" bus įrengta apžvalgos aikštelė, o nuo jos į dangų šaus plonas spiralės formos bokštas, suteiksiantis dangoraižiui įspūdingą aukštį.

Niujorko valstijos gubernatorius George'as Pataki (Džordžas Patakis) per pristatymą pažymėjo, kad D. Libeskindas savo kūriniui įkvėpimo sėmėsi iš Laisvės statulos su jos į viršų iškelta ranka ir fakelu. Bokštas demonstruoja pasauliui, "kaip užtikrintai ir pasitikėdamas savimi Niujorkas po rugsėjo 11-osios žvelgia į ateitį". Anot gubernatoriaus, mes esame tai skolingi tiems žmonėms, kuriuos praradome per teroro aktus.

Naujasis projektas atsirado po kelis mėnesius trukusio ginčo tarp D. Libeskindo (Daniel Libeskind), kuris su savo drąsia vizija laimėjo atvirą konkursą dėl vietos, kurioje stovėjo Pasaulio prekybos centras, užstatymo, ir miestų statybos srityje patyrusio kolegos Davido Childso.

Perdirbtas "Laisvės bokštas", nors ir silpniau negu anksčiau, vis dar pasižymi D. Libeskindo pasiūlytu aukščiu ir asimetrine forma, tačiau jame aiškiai jaučiamas ir D. Childso braižas, penktadienį komentavo architektūros ekspertai.