Speciali „Realnoje kino“ laida skirta iki šiol neviešintiems faktams apie priešlaikinius Rusijos prezidento rinkimus. Juos teko rengti, kai 1999 metų gruodžio 31 dieną Borisas Jelcinas pareiškė: „Traukiuosi. Padariau viską, ką galėjau“.

Tada Rusijos saugumo biuro vadovas Vladimiras Putinas buvo paskirtas laikinai eiti šalies vadovo pareigas. Tuo metu didžiausia neeilinių rinkimų intriga buvo tokia – ar V. Putinas laimės jau pirmame ture ar prireiks pakartotinio balsavimo.

„2018 metais Putino jau nebėra. Tai jau nebe žmogus iš kraujo ir kūno. Tai kažkoks drakonas. Švarco Drakonas, kurio net pats Putinas asmeniškai nebegalėtų įveikti. Taigi, Putinas kaip toks, mano nuomone, valdžios nebeturi. Net jei vieną rytą jis prabustų ir suprastų padaręs visą rinkinį klaidų, kurias būtina taisyti, jis negalėtų įveikti Putino – to Rusiją valdančio drakono, kuris, kad ir kaip būtų apmaudu, valdys ją ir toliau dar labai ilgai.

Tai ir baisiausia. Iš esmės, kai pats vertinu tuos įvykius ir galvoju apie savo filmą, noriu jį vertinti plačiau nei tas konkretus istorinis laikotarpis, vaizduojamas filmuotoje medžiagoje. Viliuosi, kad tie, kuriems 2018 metais yra 18 metų, tie, kurie gimė XXI amžiaus pradžioje, pažiūrėję mano filmą, pajutę ir supratę, ką noriu jiems pasakyti, visgi išdrįs pakeisti šios absoliučiai į sutemas panirusios Rusijos šiandienos paradigmą“, – kalba režisierius Vitalijus Manskis.

V. Manskio kadruose – viena vienintelė istorijos diena. 2000 metų kovo 25-oji. Keli filmo epizodai aprašyti currenttime.tv svetainėje.

M. Gorbačiovo ir B. Jelcino „susitikimas“

Kadre rodomas Jelcinas, žiūrintis televizorių. Ekrane – „Žinių“ vedėjas Nikolajus Svanidzė pristato Michailą Gorbačiovą: „Kai šis žmogus stojo prie valstybės valdžios vairo, mūsų rinkimai pirmą kartą liovėsi buvę kažkokiu mėgėjišku spektakliu ir iš tikrųjų ėmė pasitarnauti liaudžiai“.

B. Jelcinas kosėja.

V. Manskis sako, kad tai buvo labai netikėta B. Jelcino akistata su jį pakeitusiu Rusijos lyderiu. B. Jelcinas praktiškai užėmė M. Gorbačiovo vietą. B. Jelcino valdymo metais buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas išnyko net iš televizorių ekranų. Galbūt dėl šios priežasties jis pats iš anksto pradėjo galvoti apie tinkantį įpėdinį.

„Ir ilgai mes tai dar žiūrėsime?“ – klausia B. Jelcinas. Dukra Tatjana Djačenko perjungia kanalą.

Susisiekusi su Glebu Pavlovskiu ir sužinojusi pirminius rezultatus, Tatjana sako, kad „jau galima mažais gurkšneliais gerti šampaną“.

Kitame kadre rodoma, kaip B. Jelcinas dideliais gurkšniais išmaukia visą šampano taurę.

Paskutinius B. Jelcino prezidentavimo metus, kai jo sveikata jau kėlė nemažai klausimų, visuomenės sąmonėje įsitvirtino sąvoka „šeima“, kuriai ir buvo priskiriamas šalies valdymas.

„Tatjanai šiame procese teko toli gražu ne antraeilis vaidmuo“, – kadrus komentuoja režisierius. Anot kūrėjo, akivaizdu, kad be jos įpėdinio istorija galėjo ir nebūti tokia sėkminga, „todėl tai buvo ir jos pergalė“.

„Mes laimėjome“, – sako T. Djačenko, supratusi, kad greičiausiai antrojo turo rinkimuose neprireiks.

Visi gurkšnoja šampaną.

„Tėti, o tu įsivaizduoji, kodėl pasielgei taip, kaip manei esant teisinga? Pastatei žmogų, žmonės į jį pasižiūrėjo ir konstatavo – tikrai tinkamas“, – kalba Tatjana.

„Jis blogo žmogaus nebūtų siūlęs. Kiek ilgai rinkosi tinkamiausią!“ – priduria Naina Jelcina.

„Per keturis mėnesius įvertinau net 20 kandidatūrų“, – atsako B. Jelcinas, tačiau vardyti sąrašo neketina.

Kaip B. Jelcinas laukė ką tik prezidento rinkimus laimėjusio V. Putino skambučio

Po V. Putino pergalės rinkimuose B. Jelcinas telefonu kalba su Valentinu Jumaševu ir jam dėkoja.

„O jei dabar paskambinti Vladimirui Vladimirovičiui?“ – klausia balsas iš už kameros.

B. Jelcinas skambina. Jo prašo palaukti.

B. Jelcinas laukia.

Vėl skambutis.

„Jis išėjo į gatvę. Tuoj jam pranešime. Jis perskambins“, – B. Jelcinas persako, ką jam sakė telefonu.

Eina laikas.

„Jau pusantros valandos vaikštinėja“, – samprotauja B. Jelcinas. Naina mano, kad V. Putinas – „pirtyje“.

V. Putino skambučio B. Jelcinas taip ir nesulaukė.

B. Jelcinas atsisveikina su žurnalistais: „Jei laimės V. Putinas, masinio informavimo priemonėms bus be kalbų užtikrinta laisvė. Lesinas šypsosi: „Mes ją tikrai užtikrinsime, tą laisvę“.

„Reikia išgerti ir eiti miegoti“

Savą kino kroniką V. Manskis baigia pristatydamas tuos, kurie aktyviausiai dalyvavo V. Putino rinkimų štabo veikloje.

Pasibaigus spaudos konferencijai, V. Putinas grįžta į savo rinkimų štabą.

„Reikia išgerti ir eiti miegoti. Tai mūsų visų sėkmė, mūsų visų pergalė“, – sako jis ir dėkoja visiems už gerą darbą. Visi susidaužia taurėmis.

Štabe lankosi televizijos kanalo NTV, kuris po metų bus privertas užsidaryti, komanda, savo vaizdo pasakojimą komentuoja režisierius. Vedantysis Dmitrijus Kiseliovas pristato Borisą Nemcovą.

„Mes iš tikrųjų nieko nežinome apie V. Putino ekonominę programą. Tą programą jis dar tik ketina pristatyti, greičiausiai tai bus padaryta jau po inauguracijos, o tai reiškia, kad tiek šalies ekonomika, tiek šalies žmonės atsidūrę nežinioje. Tai reiškia, kad mes balsavome širdimi, neturėdami žalio supratimo, kas laukia rytoj“, – per interviu televizijai sako B. Nemcovas.

Tas rytojus, kaip komentuoja V. Manskis, užtruko daug metų. 2015 metų rudenį viename viešbutyje Vašingtone aptinkamas milijonieriaus Lesino kūnas su galvos trauma. Tų pačių metų žiemą į opoziciją perėjęs B. Nemcovas nušaunamas prie pat Kremliaus mūrų.

„Unikalus dalykas, bet dauguma prie V. Putino triumfo prisidėjusių žmonių, stovėjusių petin į petį su daugkartiniu prezidentu, šiandien priklauso opozicijai arba buvo atleisti, kaip kad prezidento administracijos vadovas Aleksandras Vološinas. Net žmona Liudmila panoro skirtis. Vienintelis, kuris nesitraukia ir po šiai dienai, yra Dmitrijus Medvedevas. Jis pertraukoje tarp antros ir trečios kadencijos prezidento poste pakeitė V. Putiną“, – sako režisierius.

Kadrai baigiasi visų V. Putino rinkimų štabo narių nuotrauka atminčiai.

DELFI primena, kad kovo 18 d. Rusijoje vyksta prezidento rinkimai. Net neabejojama, kad Rusijos vadovu ketvirtąjį kartą taps V. Putinas.

V. Putinas rinkimų debatuose nedalyvavo, tačiau likus kelioms savaitėms iki rinkimų buvo pristatyti keli propagandiniai filmai apie V. Putiną. Tuo metu raėjusią savaitę Rusijos opozicijos veikėjas Ilja Jašinas ir ekonomistas Vladimiras Milovas Maskvoje pristatė ataskaitą „Putinas. Išvados. 2018“.
Kaip teigia jos autoriai, ataskaita skirta papasakoti visą „tiesą“ apie ekonominius, socialinius ir geopolitinius V. Putino veiklos prezidento poste padarinius, skelbia currenttime.tv.

Ekonomika ir biudžetas

2000-2017 metais, kaip tvirtina ataskaitos autoriai, Rusija iš naftos, dujų ir jų produktų eksporto gavo 3,5 trilijonus dolerių pajamų, o biudžetas iš žaliavinės naftos ir dujų mokesčių pasipildė 2 trilijonais dolerių.

„Už tuos pinigus buvo galima pastatyti naują šalį – su naujais keliais, būstais, socialine infrastruktūra. Tik štai visa tai neaiškiais keliais dingo, ir jau daugiau nei dešimt metų Rusija negali pasigirti ekonomikos augimu“, – teigiama ataskaitoje.

„Vietoj augimo ir vystymosi Rusija gavo krizę. Piliečių pajamos neauga jau keleri metai iš eilės. Šalies valiuta dolerio atžvilgiu pastaruosius penkerius metus stabiliai silpsta. Auga socialinė nelygybė. Kai V. Putinas atėjo į valdžią, šalyje nebuvo nė vieno dolerinio milijardieriaus. Dabar jų daugiau nei šimtas. Didžioji jų dalis – artimiausios V. Putino aplinkos žmonės“, – tvirtina I. Jašinas.

Vladimiras Milovas, Ilja Jašinas

„Putino draugai sukūrė mafijos sistemą, čia galioja abipusės naudos taisyklės. Rusijoje kuriama apartheido sistema. Valdininkai ir kiti privilegijuotieji šalies piliečiai – jiems sukurtas komunizmas, o kaip iš tikrųjų gyvena šalis, jie neturi žalio supratimo. Todėl visos išlaidos ir paskirstomis paprastiems piliečiams, užgula jų pečius“, – skelbiama ataskaitoje.

„10 proc. Rusijos piliečių kontroliuoja 70 proc. nacionalinio Rusijos turto. Daugiau nei 20 proc. visų rusų gyvena žemiau skurdo ribos ir neturi absoliučiai nieko. Toje pačioje Rusijoje didžiausių korporacijų vadovai nesigėdija imti kelis milijonus rublių per dieną siekiančius atlyginimus“, – piktinasi ataskaitos autorius.

Ataskaitos autorių teigimu, Rusijos valdžia kone kiekvienais metais drastiškai mažina išlaidas švietimui ir socialinei sferai – šiandien toks finansavimas sudaro vos 7 proc. biudžeto.

„Štai valdininkų skaičius nuo 2000 metų išaugo du kartus, o išlaidos karybai padidėjo iki 40 proc. šalies biudžeto. Šie skaičiai labai aiškiai parodo tikruosius V. Putino ir jo valdžios prioritetus“, – pristatydamas ataskaitą kalbėjo I. Jašinas.

Vidaus politika

Taip pat, kaip skelbiama ataskaitoje, Kremlius visą V. Putino valdymo laikotarpį laipsniškai iš regionų ir savivaldos organų atima įgaliojimus ir valdžią.

„Pats esu vietos valdžios deputatas ir savo akimis matau, jog jų įgaliojimai dekoratyvūs“, – paaiškino I. Jašinas, Maskvoje atstovaujantis Krasnoselsko apygardai Maskvoje.

Be to, anot I. Jašino, Kremlius ir toliau „pinigais remia Čečėniją ir Kadyrovo režimą, o tai pastarajam leidžia mėgautis didžiule prabanga“.

„Kadyrovas gyvena rūmuose ir turi asmeninę armiją, jis Rusijos valstybės teritorijoje įkūrė ir valdo savą Čečėnijos valstybę“, – konstatuoja ataskaitos autoriai.

Ilja Jašinas

Užsienio politika

Anot I. Jašino, didžiąją itin aukšto V. Putino populiarumo reitingo dalį lemia užsienio politikos „pasiekimai“.

Tiesa ta, kaip tvirtina ataskaitos autoriai, kad tie pasiekimai iš tikrųjų yra tikrų tikriausios nesėkmės, galiausiai Rusijai neatnešiantys nieko gero.

Putino politika iš Rusijos jau atėmė visus sąjungininkus. Posovietinėje erdvėje nėra nė vienos valstybės, su kuria Maskva nebūtų įsivėlusi į konfliktą. Kokia gėda“, – teigia I. Jašinas.

V. Milovas taip pat atkreipia dėmesį, kad V. Putinas „neketina su niekuo taikytis“ ir taisyti pašlijusių santykių su pasaulio bendruomene – vietoj to jis demonstruoja „filmukus apie raketas“. Anot ataskaitos bendraautoriaus, būtent tai ir yra didžiausia dabartinės Kremliaus politikos nesėkmė.

I. Jašinas priduria: „Maža to, V. Putinas neprognozuojamas. Kai jis kalba esąs pasirengęs panaudoti branduolinį ginklą, bijau, kad negaliu jūsų nuraminti, jog jis tik blefuoja“.

Anot ataskaitos autorių, jie įsitikinę, kad sankcijos, kurias V. Putinui ir jo aplinkai pritaikė Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir kitos Vakarų šalys, veikia. Tiesiog artimiausia Rusijos prezidento aplinka glaudžiai susijusi su Vakarais: ten turi turto, vaikai studijuoja užsienyje. Kitaip ir būti negali.

Be to, I. Jašinas ir V. Milovas patikino, kad V. Putinas „nepasirengęs diskutuoti apie ataskaitos turinį ir nepasiruošęs atsakyti į kylančius klausimus.

„Jis nepasirengęs bendrauti su savo šalies žmonėmis, nepasirengęs atsakyti už netesėtus pažadus. Tai neatsakingas ir negarbingas elgesys“, – konstatuoja I. Jašinas.