Rezultatas neturi apčiuopiamos įtakos varžyboms dėl respublikonų nominacijos, nes jie nekėlė jokių atstovų – tai yra nesutarimų tarp valstijos valdžios institucijų ir Nevados respublikonų, kurie šią savaitę rengs atskirą sueigą, rezultatas.

Tačiau tai dar vienas smūgis N. Haley, kuri pralaimėjo buvusiam prezidentui Donaldui Trumpui Ajovos ir Naujojo Hampšyro balsavimuose ir šį mėnesį greičiausiai pralaimės savo gimtojoje Pietų Karolinos valstijoje.

Oficialūs rezultatai praėjus daugiau nei dviem valandoms po balsavimo apylinkių uždarymo parodė, kad buvusi ambasadorė JT surinko tik 32 proc. balsų, o už „nė vieną iš šių kandidatų“ balsavo daugiau nei 61 proc. rinkėjų.

D. Trumpo komanda ragino jo šalininkus balsuoti prieš vienintelę jo varžovę dėl partijos nominacijos, net ir jam pačiam atsisakius dalyvauti rinkimuose.

N. Haley kampanijos nariai atmetė rezultatą. „Net Donaldas Trumpas žino, kad žaidžiant iš centų laimi kazino. Mes nesivarginome žaisti Trumpo naudai suklastoto žaidimo. Pietų Karolinoje ir už jos ribų dirbame visu pajėgumu“, – CNN sakė jos atstovas spaudai.

Antradienį Nevadoje vyko ir respublikonų, ir demokratų partijų pirminiai rinkimai – prognozuojama, kad savo partijos rinkimų biuletenį laimės prezidentas Joe Bidenas – tai įpareigoja valstijoje įsigaliojęs įstatymo pakeitimas.

Sueigos – dėl D. Trumpo pergalės?

Abi partijos Nevadoje anksčiau rengdavo sueigas, kuriose išrinkdavo sau tinkamą kandidatą į prezidentus, tačiau 2021 metais įstatymų leidėjai nusprendė, kad pirminių rinkimų procesas leistų aktyviau dalyvauti žmonėms, nes jie galėtų balsuoti paštu ir iš anksto.

Tačiau D. Trumpą palaikantys Nevados respublikonai, kaip ir didelė dalis nacionalinės partijos, labai nepasitiki tokiomis priemonėmis ir pareiškė, kad ignoruos pirminius rinkimus ir surengs sueigą valstijos atstovams paskirti.

Partija taip pat nurodė, kad bet kuris kandidatas, pateikęs savo pavardę pirminiuose rinkimuose, negalės dalyvauti sueigoje. Kritikai teigė, kad nors procesas nėra neteisėtas, vis dėlto jis dirbtinai sukurtas, siekiant užtikrinti D. Trumpo pergalę.

Sueigų formatas, kai rinkėjai turi dalyvauti kelias valandas trunkančiame gyvame renginyje, labiau patinka karštiems D. Trumpo šalininkams.

Nekilnojamojo turto magnatas gali užsitikrinti respublikonų nominaciją iki kovo vidurio, įgijęs neįveikiamą pranašumą tarp delegatų.

Tačiau jo paties partija ir galimas varžovas Joe Bidenas jau pripažino, kad faktiškai jis jau yra iškeltasis kandidatas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją