Premjero Mateuszo Morawieckio teigimu, seriale pavaizduotame žemėlapyje nurodoma, kad koncentracijos stovyklos yra šiuolaikinės Lenkijos sienų gaubiamoje teritorijoje. Pasak Lenkijos premjero, tai klaidingai vaizduoja, kad kaltė už mirties stovyklas tenka Lenkijai, nors Antrojo pasaulinio karo metu ją buvo okupavusi Vokietija.

„Netflix“ „Reuters“ teigė žinanti apie dėl dokumentinio serialo kilusį susirūpinimą.

Nacistinė Vokietija Lenkiją užėmė 1939-aisiais – šis įvykis žymi Antrojo pasaulinio karo pradžią.
Vokiečiai statė koncentracijos stovyklas, įskaitant Aušvico koncentracijos stovyklą, kuriose nužudė milijonus žmonių. Dauguma jų buvo žydai.


M. Morawieckis savo laiške „Netflix“ vadovui Reedui Hastingsui teigė, kad yra svarbu „gerbti atminimą ir apsaugoti tiesą apie Antrąjį pasaulinį karą ir Holokaustą“.

Jis „tam tikrus „Netflix“ kūrinius“ apkaltino „milžinišku netikslumu“ ir „istorijos perrašinėjimu“.
Premjeras prie savo laiško pridėjo 1942 metų pabaigos Europos žemėlapį ir Witoldo Pileckio, kuris buvo savanoriškai įkalintas Aušvice ir po sėkmingo pabėgimo aprašė savo patirtį, pasakojimą.

„Esu tikras, kad ši siaubinga klaida buvo padaryta netyčia“, – pridūrė M. Morawieckis.

Praėjusiais metais Lenkija priėmė įstatymą, kuriuo draudžiama priskirti lenkų tautai ar valstybei nacių Vokietijos įvykdytus nusikaltimus. Tačiau tarptautinis pasipiktinimas, kurio šis įstatymas sulaukė, paskatino valdžią atšaukti trejų metų įkalinimo bausmę, grėsusią už įstatymo nesilaikymą.

Per okupaciją buvo sunaikinta dauguma Lenkijos žydų.

Visgi karo metu ir po jo lenkai įvykdė ne vieną žiaurų išpuolį prieš žydus ir kitus civilius gyventojus.

1941-aisiais Jedvabne vietiniai lenkai, kaip manoma, nacių iniciatyva suvarė daugiau nei tris šimtus savo kaimynų žydų į tvartą ir sudegino juos gyvus.