„Pranešu jums, kad man pavyko sudaryti vyriausybę“, – sakoma B. Netanyahu kanceliarijos pareiškime, kuriame pranešama apie jo pokalbį su prezidentu Isaacu Herzogu, likus mažiau nei 30 minučių iki galutinio termino koalicijai sudaryti pabaigos.

Laimėjęs lapkričio 1-osios rinkimus, B. Netanyahu užsitikrino mandatą formuoti vyriausybę, kurią remia ultraortodoksų žydų partijos ir kraštutinių dešiniųjų blokas.

Šis rezultatas leido jam užbaigti precedento neturinčią Izraelio politinės aklavietės erą, kuri privertė surengti penkerius rinkimus per mažiau nei ketverius metus, ir pakeisti 2021 metais jį nuvertusią ideologiškai nevienalytę koaliciją.

B. Netanyahu, kuris yra teisiamas dėl kaltinimų korupcija, bet kaltinimus neigia, jau yra ėjęs premjero pareigas ilgiau nei bet kuris kitas Izraelio istorijoje, įskaitant darbą 1996–1999 metais ir rekordinį 12 metų periodą nuo 2009 iki 2021 metų.

Jo įgaliojimai užbaigti derybas dėl koalicijos turėjo baigtis vidurnaktį.

Prieš pat pasibaigiant šiam laikui jis paskelbė apie sėkmingą derybų baigtį.

B. Netanyahu biuro pareiškime patvirtinta, kad jo partija „Likud“ valdys kartu su pagrindinėmis ultraortodoksų partijomis ir kraštutinių pažiūrų bloko, veikiančio Religinio sionizmo aljanso sudėtyje, nariais.

Kai kurie politikos analitikai prognozavo, kad 73 metų B. Netanyahu po lapkričio rinkimų galės greitai paskelbti naują vyriausybę, nes jo dešinioji partija „Likud“ ir jos partneriai ideologiškai sutaria.

Tačiau derybos užsitęsė, o B. Netanyahu buvo priverstas derinti reikalavimus dėl aukštų postų kabinete, ir kai kuriuos jis buvo priverstas patenkinti.

Vienas prieštaringiausių jo žingsnių buvo pažadas nacionalinio saugumo ministro portfelį atiduoti „Otzma Yehudit“ lyderiui Itamarui Ben Gvirui, garsėjančiam prieš arabus nukreipta retorika.

Šiame poste jis bus atsakingas už pasienio policiją okupuotame Vakarų Krante.

Dar viena komplikacija – „Shas“ lyderio Aryeho Deri teistumas už mokestinius nusikaltimus. Izraelio generalinio prokuroro teigimu, dėl šios priežasties jis negali eiti ministro pareigų.

Izraelio parlamentas, kuriame B. Netanyahu ir jo sąjungininkai šiuo metu turi daugumą, prieš sudarant koalicijos susitarimą siekia priimti teisės aktą, suteikiantį A. Deri teisę dirbti ministrų kabinete.

Be to, B. Netanyahu dar turi galutinai paskirstyti postus savo partijos nariams.

Neaišku, kada bus prisaikdinta naujoji vyriausybė. B. Netanyahu sakė I. Herzogui, kad ketina tai padaryti „kuo greičiau“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją