Izraelio ministras pirmininkas, ilgiausiai einantis savo pareigas ir garsėjantis išsikapanojimu iš giliausių politinių balų, praėjusią savaitę buvo apkaltintas kyšininkavimu ir sukčiavimu. Šiuo metu prokuratūra svarsto, ar leisti jam sudaryti naują vyriausybę.

Viską dar labiau apsunkina jo paties partijos netikėtai mestas iššūkis.

Per 13 valdžios metų B. Netanyahu dar niekada nebuvo atsidūręs tokioje žūtbūtinėje situacijoje, o ateinančios 2 su puse savaitės parodys – išgyvens jis ar ne.

Trejus pastaruosius metus policijai ir prokurorams nagrinėjant jam pateiktus kaltinimus dėl korupcijos, B. Netanyahu mėgavosi visuomenės parama jo partijai „Likud“, nors dveji neaiškiai pasibaigę nacionaliniai rinkimai beveik metams paliko Izraelį be pilnai funkcionuojančios vyriausybės. Sekmadienį galimai būsimasis ministro pirmininko įpėdinis paragino „Likud“ surengti neatidėliotinus lyderio rinkimus, teigdamas, kad jis, skirtingai nei B. Netanyahu, gali „lengvai sudaryti vyriausybę“.

„Ar kas nors dar tiki, kad jis galės sudaryti vyriausybę per trečius, ketvirtus, penktus ar šeštus rinkimus? – šeštadienio interviu „Channel 12“ svarstė „Likud“ įstatymų leidėjas Gideonas Saaras. – Arba ši krizė tęsis, arba, neduok Dieve, pralaimėsime prieš savo konkurentus.“

Teisinis iššūkis


Nevyriausybinis „Judėjimas už kokybišką vyriausybę“ Izraelyje sekmadienį pateikė peticiją Aukščiausiajam Teismui, kad šis priverstų B. Netanyahu atsistatydinti arba pasitraukti, kol vyksta jo teismo procesas. Tikėdamasi tokio žingsnio, valstybinė prokuratūra ėmė rengti rekomendaciją, ar B. Netanyahu galėtų sudaryti vyriausybę, pranešė „Army Radio“.

Teismas atmetė „Judėjimo už kokybišką vyriausybę“ peticiją teigdamas, kad ji perteklinė, nes dar nebuvo išnaudoti visi teisiniai procesai, susiję su ankstesne peticija, kurią judėjimas pateikė šiuo klausimu. Grupė atsakė, kad keletą dienų palauks ir pateiks peticiją iš naujo.

B. Netanyahu tai buvo sunkiausi metai ne tik teismų fronte.

Pirmalaikiai rinkimai nenusisekė, ir galiausiai jis privertė šalį atlikti du balsavimo raundus su neaiškiais rezultatais. Dabar parlamentas iki gruodžio 11-osios vidurnakčio turės išsiskirstyti ir bus paskelbtas trečiasis balsavimo raundas šiais metais, jei vienas iš įstatymų leidėjų iki to laiko nesugebės sudaryti vyriausybės.

B. Netanyahu konkurentas, buvęs kariuomenės vadas Benny Gantzas, pareiškė, kad yra pasirengęs susitarti su „Likud“ dėl valdžios pasidalijimo, jei partijai nebevadovaus B. Netanyahu.

Artėjant niekieno nelaukiamam rinkimų pakartojimui, „Likud“ gali nuspręsti, jog neverta ilgiau palaikyti B. Netanyahu – ir jį palikti.

Ir vis dėlto dar neskubėkite jo išbraukti, teigia Gidi Rahatas, Hebrajų universiteto ir Izraelio demokratijos instituto tyrimų centro afilijuotasis politologas.

„Jis vis dar kovoja, ir nors esama preliminarių ženklų, liudijančių, kad kai kurie „Likud“ nariai pradeda nuo jo atitolti, B. Netanyahu vis dar netarė paskutinio žodžio, – pabrėžė G. Rahatas. – Jis kovoja už išgyvenimą, ir daugiau jam niekas nerūpi.“

Vadina „perversmu“


Ministras pirmininkas, kuris savo kaltę neigia, apkaltino teisėsaugą bandymu prieš jį surengti perversmą ir pažadėjo ir toliau vadovauti šaliai.

G. Saaras – populiarus buvęs ministras, kuris paliko „Likud“ dėl nesutarimų su B. Netanyahu, bet neseniai sugrįžo – yra vienintelis vyresnysis partijos narys, atvirai metantis iššūkį ministrui pirmininkui. Kiti įtakingi „Likud“ atstovai tyli, o „Channel 13“ penktadienį pranešė, kad kai kurie vyresnieji „Likud“ nariai svarsto, kaip pašalinti B. Netanyahu.

„Likud“ oficialiame pareiškime pasmerkė G. Saarą išdrįsus mesti iššūkį B. Netanyahu šitokiu metu, apkaltindami jį „vietoj lojalumo užsiimant destrukcija“.

Lyderystės lenktynėms, jei tokios apskritai bus, teisėjaus „Likud“ centrinis komitetas – daugiau kaip 3500 partijos narių grupė, kuri praeityje didžiąja dalimi palaikė B. Netanyahu. „Likud“ atstovas, kalbėdamas anonimiškai, pažymėjo, kad G. Saaras nebūtinai tikisi laimėti ir pirmiausia yra suinteresuotas įsitvirtinti visuomenės akyse.

Apklausos, atliktos po apkaltos, parodė, kad maždaug pusė apklaustųjų mano, jog B. Netanyahu neturėtų toliau likti poste, o maždaug trečdalis teigė, kad turėtų.

Teisminis precedentas


Remiantis vienu Izraelio įstatymų aiškinimu, B. Netanyahu leidžiama eiti pareigas tol, kol jis neišnaudos visų apeliacijos būdų. Tačiau kiti teigia, kad egzistuoja teisminis precedentas priversti jį atsistatydinti, nes praeityje Aukščiausiasis Teismas yra privertęs kitus politikus atsistatydinti po to, kai jiems buvo pateikta rimtų kaltinimų, įskaitant kyšininkavimą.

„Klausimai, su kuriais susiduriame, yra nauji, dar niekada iki šiol nekilę“, – pabrėžė Haim Striks teisės mokyklos Rišon Lezione teisės profesorė Suzi Navot.