Lapkričio 7 dieną A. Costa kreipėsi į Portugalijos žmones ir informavo atsistatydinantis. Tokį sprendimą jis priėmė iškart po to, kai policijos pareigūnai atliko kratą jo rezidencijoje ir sulaikė jo administracijos vadovą Vitorą Escarią. Kratos atliktos vykdant korupcijos valdžioje tyrimą, jis susijęs su ličio kasybos sandoriais šiaurinėje Portugalijoje ir planais statyti vandenilio elementų jėgainę bei duomenų centrą pietiniame šalies Sineso mieste. Byloje įtariami devyni asmenys, tarp kurių Portugalijos infrastruktūros ministras Joao Galamba.

Ministras pirmininkas nebuvo įvardytas kaip įtariamasis, tačiau jo pavardė minima telefoniniame pokalbyje su „Start Campus“ darbuotojais – ji įvardyta kaip asmens, padėsiančio sutvarkyti projektų formalumus.

Pokalbių išrašuose teigiama, kad, jeigu reikalas būtų susijęs su ekonomika, tai bendrovė rastų, kaip pasikalbėti su Antonio Costa. Pasirodo, iš tikrųjų pokalbyje turėtas omenyje ekonomikos ministras Antonio Costa Silva – įraše girdimas ir vardas Silva. Vėliau prokurorai pripažino suklydę. Byloje tai vienintelis telefoninio pokalbio išrašas, kur tiesiogiai minimas Costa.

Kreipdamasis į šalies žmones, A. Costa dievagojosi nepadaręs jokios nusikalstamos veikos, tikino niekaip nesusijęs su korupcija, tačiau tyrimas, apie kurį jis nieko nežinojo, nesuderinamas su jo užimamomis pareigomis, todėl turi trauktis iš posto: „Ministro pirmininko geras vardas niekaip nesuderinamas su bet jokiais įtarimais dėl jo sąžiningumo, ypač įtarimais dėl įvykdyto nusikaltimo“.

Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa priėmė A. Costos atsistatydinimą. Netrukus paskelbta apie paleidžiamą parlamentą ir naujus rinkimus, numatytus 2024 metų kovo 10 dieną. Po jų ir bus formuojama nauja Portugalijos vyriausybė.

A.Costa vadovauja Portugalijos socialistų partijai. Pirmą kartą ministru pirmininku jis tapo 2015 metais, nuo tada perrinktas dar du kartus. Po korupcijos skandalo jis sakė, kad ketvirtosios kadencijos nebesieks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją