Kaip pranešė pirmadienį televizijos kanalas "Inter”, žinybos vadovė įspėjo, kad gali būti iškeltas nepaprastosios padėties įvedimo šalyje klausimas.

Pasak J. Lukaš, pastatas buvo užimtas kaip tik tuo metu, kai buvo baigiamos rengti paskutinės Ukrainos konstitucijos pakeitimų įstatymo pataisos.

Ministrė įspėjo, jog jeigu žinybos pastatas nebus tučtuojau atlaisvintas, tai ji turės kreiptis į Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos narius ir pareikalauti, "kad būtų apsvarstytas nepaprastosios padėties įvedimo klausimas”.

Masinių riaušių Ukrainos sostinėje dalyviai teigia užėmę vieną iš Teisingumo ministerijos pastatų, esantį prie Nepriklausomybės aikštės, kad galėtų pasišildyti ir pernakvoti.

"Pareigūnų prašymą leisti įeiti į patalpas ir apžiūrėti incidento vietą jaunuoliai su kaukėmis ir šalmais, ginkluoti medinėmis lazdomis ir metaliniais strypais (apie 50 žmonių), griežtai atmetė. Jie pareiškė, jog valstybinė įstaiga užimta, kad aktyvistai galėtų pasišildyti ir pernakvoti”, - sakoma pirmadienį išplatintame Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos pareiškime.

Didėja protestų teritorija

Naktis Kijeve nebuvo rami. Pranešama apie naujus milicijos susidūrimus su demonstrantais bei protestuotojų užimtus administracinius pastatus.

Vakar prieš vidurnaktį pranešta, kad aktyvistams pavyko užimti Teisingumo ministerijos patalpas Kijevo centre. Netrukus po užėmimo opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko apsilankė Teisingumo ministerijoje, prašydamas protestuotojus atlaisvinti patalpas. V. Klyčko teigė, jog negalima imtis jokių neteisėtų veiksmų, kol vyksta derybos su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi. Tačiau demonstrantai nepakluso V. Klyčko raginimams, teigdami, jog tik taip galima priversti V. Janukovyčių atsistatydinti. Teisingumo ministerija Kijeve yra jau trečioji protestuotojų kontroliuojama įstaiga.

„Pareigūnų prašymą leisti įeiti į patalpas ir apžiūrėti incidento vietą jaunuoliai su kaukėmis ir šalmais, ginkluoti medinėmis lazdomis ir metaliniais strypais (apie 50 žmonių), griežtai atmetė. Jie pareiškė, jog valstybinė įstaiga užimta, kad aktyvistai galėtų pasišildyti ir pernakvoti“, - sakoma pirmadienį išplatintame Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos pareiškime.

Žinybos duomenimis, protestuotojai taip pat „užbarikadavo iš vidaus tarnybinį išėjimą į kiemą“.

Pilietinis judėjimas „Bendras reikalas“ anksčiau savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad būtent jo šalininkai užėmė Teisingumo ministeriją Architekto Gorodeckio gatvėje Kijevo centre.

Ukrainos žiniasklaidos duomenimis, ši grupuotė gruodžio 24 d. užėmė Agrarinės politikos ir maisto ministerijos, taip pat Energetikos ir anglių pramonės ministerijos pastatus.

Įtampą Kijeve didina ir tai, jog vis labiau pasigirsta protestuotojų nusivylimas opozicijos veiksmais. Teigiama, jog demonstrantų netenkina opozicijos pozicija derybose su valdančiaisiais bei tai, jog opozicijos lyderiai nepateikia aiškaus veiksmų plano, kaip Ukrainoje turėtų būti perimama valdžia. 

Taip pat pranešama, jog naktį buvo plečiama protestų teritorija: į Rytus nutolusiuose Ukrainos regionuose vyko susirėmimai, buvo užimami administraciniai pastatai. Per susirėmimus Čerkaso mieste nukentėjo du lenkų žurnalistai, skelbia Lenkijos žiniasklaida.

Čerkasuose sumušti Automaidano dalyviai

Čerkasuose per Automaidano dalyvių, atvykusių palaikyti protestuotojų, susidūrimus su milicija nukentėjo daugiau nei šimtas žmonių, suniokota apie dešimt automobilių. Šiuo metu milicija kontroliuoja centrinę Čerkasų dalį. Apie tai savo „Facebook“ paskyroje pranešė bendrija „Euromaidan“. Informaciją patvirtino ir Čerkasų leidinys „Kropiva“, skelbia liga.net.

Pranešama, kad Automaidano dalyviai sustojo šalia srities valstybinės administracijos pastato ir surengė mitingą, kuriame dalyvavo apie šimtas Automaidano narių ir maždaug tiek pat vietos gyventojų. Per mitingą į srities administracijos pastatą kažkas metė keletą Molotovo kokteilių.

Iš pastato iššoko apie trys šimtai specialiosios paskirties dalinio „Berkut“ ir vidaus pajėgų karių bei priešgaisrinės apsaugos darbuotojų. Kilo susirėmimai su protestuojančiais.

„Žmones be pasigailėjimo mušė ir sulaikė. Labai daug sužeistųjų išvežė greitosios medicinos pagalbos automobiliai. Automaidano dalyvių mašinas sudaužė“, - pranešama „Facebook“ grupėje „Euromaidan“.

Taip pat nukentėjo vienas „Berkut“ karys, bandęs sutrukdyti vienam automobiliui pasprukti iš įvykio vietos. Specialiosios paskirties karys buvo partrenktas, dabar jis guli ligoninėje.

Taip pat pranešama, kad dabar teisėsaugininkai blokuoja kelią visiems automobiliams į Čerkasų centrą, įskaitant ir taksi. Keleiviai ir vairuotojai mušami.

Nors vienas iš opozicijos reikalavimų buvo paleisti areštuotus asmenis, tačiau šiuo metu apie 200 protestuotojų vis dar yra įkalinti. Jei sulaikyti demonstracijų dalyviai nebus paleisti, protestuotojai žada rengti išlaisvinimo akciją.

„Berkut“ ir toliau siautėja

Pasirodė dar viena vaizdo medžiaga, kurioje užfiksuota kaip „Berkut“ pareigūnai žemina nuogai išrengtą protesto dalyvį.

Pirmoji vaizdo medžiaga susilaukė didžiulio ažiotažo pasaulio žiniasklaidoje. vakarų pasaulis pasmerkė Ukrainos specialiųjų pajėgų veiksmus demonstracijų dalyvių atžvilgiu. 

Antrajame vaizdo įraše užfiksuota, kaip pareigūnai išrengia vyrą bei smūgiuoja į galvą.

Ukrainos pietrytiniame regione milicija išvaikė protestuotojus

Ukrainos pietrytinėje Zaporožės srityje milicija sekmadienį vakare išvaikė kelis tūkstančius protestuotojų, mėginusių užimti vietos administracijos pastatą.

„Priemonės, kurių buvo imtasi, sužlugdė mėginimą“ užimti srities administracijos pastatą, rašoma vietos milicijos išplatintame pareiškime.

Jame priduriama, kad užimti pastatą mėgino 3 tūkst. protestuotojų.

Vietos žurnalistai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad milicininkai, vaikydami protestuotojus, naudojo kurtinamąsias granatas bei gumines lazdas, ir daug žmonių buvo sužeisti.

„Berkut“ išvalė aikštę. Viskas vyko labai kietai ir žiauriai“, – savo paskyroje rašė žurnalistas Maksimas Ščerbinas.

Praėjusią savaitę protestai prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių iš Kijevo išplito į kitas Ukrainos sritis. Pastarosiomis dienomis antivyriausybinio judėjimo aktyvistai šturmavo ir užėmė vietos administracijų pastatus vakariniuose šalies regionuose.

„Milicija panaudojo gumines lazdas, kad išvarytų žmones iš prekybos centro, kur šildėsi protestuotojai, ir tuomet pradėjo visuotinę valymo operaciją“, – protestuotojus remiančiai interneto televizijai „Espreso TV“ sakė vietos protestuotojų lyderis Ihoris Andruščenka.