Nuo 2004 metų maždaug 7 tūkst. žmonių žuvo pietinėse šalies provincijose, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai. Čia aktyviai veikia pogrindinės sukilėlių grupės, siekiančios didesnės autonomijos nuo Bankoko.

Dauguma aukų yra vaikai, tarp jų daug vietos kaimų gyventojų musulmonų ir budistų, taip pat mokytojai ir valstybės tarnautojai, netekę gyvybės per maištininkų ir šalies saugumo pajėgų susirėmimus.

Policija informavo, kad Mayuso Bado, dviejų jo sūnų, vienam kurių buvo vos 16 metų, bei jo žento kūnus ketvirtadienį vėlai vakare Narativato provincijos Sukirino rajone aptiko artimieji, pasigedę jų, kai aukso ieškoti išėję vyrai negrįžo namo.

Jie buvo nušauti „kariškais ginklais“, naujienų agentūrai AFP sakė Narativato provincijos policijos viršininkas Manusas Sixsamatas. „Kariškais ginklais“ Tailando policija paprastai vadina automatus, kuriuos tame rajone naudoja kovotojai ir saugumo pajėgos.

„Nužudymo motyvo kol kas nežinome, tačiau juos tikriausiai nušovė radikalūs kovotojai... ar konkuruojanti aukso ieškotojų grupė“, – sakė policijos vadas.

Jis atmetė galimybę, kad prie nužudymo galėjo prisidėti vietos budistai. Pasak M. Sixsamato, jie bijo eiti gilyn į mišką kalnuotame pasienio rajone.

Šis rajonas yra iš Malaizijos ir į ją gabenamų narkotikų ir kitokios kontrabandos tranzito punktas. Čia taip pat veikia daug pogrindinių sukilėlių grupių ir nusikaltėlių gaujų.

Aukso paieška Tailando pietuose nėra plačiai paplitusi, tačiau šio tauriojo metalo kruopelės, kurių per smarkias liūtis galima aptikti kai kuriose atokesnėse gyslose, leidžia prisidurti pragyvenimui vietos kaučiuko rinkėjams ir ūkininkams.