Nepriklausoma pasiruošimo ir reagavimo į pandemiją grupė pateiktame krizės pradžios Kinijoje vertinime nurodė, kad buvo galima greičiau reaguoti pasirodžius pirmiesiems pavojaus ženklams, skelbia france24.com.

Visose šalyse, kuriose buvo tikėtinas užkrato perdavimas, turėjo būti nedelsiant įvestos koronaviruso sulaikymo priemonės, teigiama antroje grupės ataskaitoje, kuri antradienį bus pristatyta PSO direktorių valdybai.

Infekcija COVID-19 pirmiausia buvo aptikta Uhane 2019 m. pabaigoje ir galiausiai išplito už Kinijos ribų, sukeldama sumaištį visame pasaulyje. Ši liga nusinešė daugiau nei 2 mln. gyvybių ir sudavė stiprų smūgį daugelio šalių ekonomikai.

Ekspertų grupės teigimu, akivaizdu, kad „sausio mėnesį Kinijos vietos ir nacionalinės sveikatos priežiūros institucijos galėjo griežčiau taikyti visuomenės sveikatos priemones“.

Ataskaitoje taip pat kritikuojama PSO – už tai, kad krizės pradžioje veikė itin vangiai. Jungtinių Tautų (JT) sveikatos agentūra Nepaprastųjų situacijų komiteto susirinkimą surengė tik 2020 sausio 22 d., priekaištauja ekspertai. Be to, komiteto nariai nusprendė paskelbti aukščiausio lygio pavojų – tarptautinės svarbos ekstremalią visuomenės sveikatai situaciją – tik po savaitės nuo susirinkimo.

Donaldo Trumpo kaltinimai

„Neaišku, kodėl komitetas susitiko tik trečiosios sausio mėnesio savaitės pabaigoje, o ne anksčiau, taip pat nėra aišku, kodėl pirmo susirinkimo metu jo nariams nepavyko susitarti dėl tarptautinės svarbos ekstremalios visuomenės sveikatai situacijos paskelbimo“, – pažymima ataskaitoje.
PSO jau išgirdo kaltinimus, kad neskubėjo paskelbti tarptautinės krizės, pripažinti, jog virusas plinta oru, ir rekomenduoti dėvėti apsaugines veido kaukes.

Koronavirusas Kinijoje

Kadenciją baigiantis Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas D. Trumpas apkaltino organizaciją nevykusiai sureagavus į pandemiją ir pareiškė, kad ji yra „Kinijos marionetė“.
Ekspertų grupė, kuriai vadovauja buvusi Naujosios Zelandijos premjerė Helen Clark ir buvusi Liberijos prezidentė Ellen Johnson Sirleaf, savo darbą pradėjo praėjusių metų liepos mėnesį, PSO valstybėms narėms paprašius atlikti „nešališką, nepriklausomą ir išsamų“ organizacijos reagavimo į pandemiją tyrimą.

Paslėpta epidemija

Praėjus šiek tiek daugiau nei metams nuo tada, kai Kinijoje buvo nustatyti pirmieji COVID-19 atvejai, ekspertai sutinka, kad oficialūs skaičiai (daugiau nei 2 mln. aukų ir beveik 100 mln. užsikrėtusiųjų) yra mažesni nei tikrieji. Beje, vadovaujantis ekspertų grupės ataskaita, susirgimų skaičius nuo pat pradžių pateikiamas mažesnis, negu yra iš tikrųjų.

„Pažvelgus į praeitį tampa aišku, kad epidemijos pradžioje infekuotųjų visose šalyse buvo daugiau, nei pranešta, – reziumuojama ataskaitoje. – Didžiąja dalimi paslėpta epidemija prisidėjo prie viruso plitimo visame pasaulyje.“

PSO ir įvairių pasaulio šalių valdžios institucijos per vėlai įspėjo, kad virusas plinta tarp žmonių, įskaitant informaciją, jog užkratą gali platinti ir besimptome ligos forma sergantys asmenys, sakė ekspertų grupė.

Taip pat ji svarstė, ar PSO derėjo žodį „pandemija“ pavartoti anksčiau. Pirmą kartą PSO jį pavartojo ik 2020 m. kovo 11 d. ir iki tol ne kartą atkakliai tvirtino, kad tam nėra jokios būtinybės, nes jau paskelbta tarptautinės svarbos ekstremali visuomenės sveikatai situacija. Oficialioje PSO perspėjimų sistemoje žodžio „pandemija“ apskritai nėra.

Visgi ekspertų grupė davė suprasti, kad pasaulio šalys galbūt būtų rimčiau sureagavusios į situaciją, jeigu šis žodis būtų buvęs pavartotas, nes jis „pabrėžia kilusios grėsmės sveikatai svarbą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)