"Musulmoniškose šalyse, kuriose buvo atliktas tyrimas, vis dar (jaučiamas) didelis priešiškumas JAV atžvilgiu", - teigia tyrimo autoriai.

"Didžioji dauguma (žmonių) Jordanijoje ir Maroke mano, kad mirtininkų išpuoliai prieš amerikiečius ir kitus vakariečius Irake yra pateisinami. Kiek daugiau žmonių šiose šalyse tą patį sako apie palestiniečių mirtininkų išpuolius prieš izraeliečius", - rašoma tyrimo ataskaitoje.

"Smarkiai abejojama dėl JAV vadovaujamo karo su terorizmu motyvų; vis didėja europiečių, kurie nori nepriklausomų nuo Jungtinių Valstijų užsienio politikos ir saugumo priemonių, procentas, - rašoma toliau. - Labai remiama (mintis, kad) Europos Sąjunga taptų tokia pati galinga kaip Jungtinės Valstijos".

Nors neapykanta Jungtinėms Valstijos musulmoniškose šalyse, kuriose atliktas tyrimas, sumažėjo, pyktis tebėra "paplitęs" reiškinys.

Šiose valstybėse Jungtinės Valstijos nėra populiarios, tačiau populiarus Osama bin Ladenas, kaltinamas 2001 metų rugsėjo 11-osios atakomis Niujorke ir Vašingtone, kurios pareikalavo maždaug 3 tūkst. žmonių gyvybių.

"Al Qaeda" lyderį "palankiai vertina daug žmonių Pakistane (65 proc.), Jordanijoje (55 proc.) ir Maroke (45 procentai)". "Net Turkijoje, kur bin Ladenas labai nepopuliarus, 31 proc. žmonių sako, kad mirtininkų išpuoliai prieš amerikiečius ir kitus vakariečius Irake yra pateisinami", - teigiama ataskaitoje.

Dauguma žmonių šiose keturiose valstybėse sakė, kad "karas su terorizmu" yra bandymas kontroliuoti Artimųjų Rytų naftą ir dominuoti pasaulyje.

"Beveik visose projekte dalyvavusiose šalyse, išskyrus JAV, vyrauja nuomonė, jog Irako karas daugiau pakenkė, nei padėjo kovoje su terorizmu", - sakoma ataskaitoje.

Didžiuma prieš karą pasisakiusių Vakarų Europos valstybių gyventojų vis tik tikisi, jog nuvertus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino), irakiečių gyvenimas pagerės. Nors musulmoniškų šalių gyventojai mano, kad irakiečių padėtis taps tik blogesnė. Jordanijoje tokių pesimistų yra net 70 proc.

Apibendrinant, "dauguma Vokietijos, Turkijos ir Prancūzijos gyventojų ir pusė britų bei rusų yra įsitikinę, kad Irako konfliktas pakenkė pasauliniam karui su terorizmu", - teigiama ataskaitoje.

Dauguma beveik visų šalių gyventojų mano, kad amerikiečių ir britų lyderiai melavo apie Saddamo Husseino režimo turimus masinio naikinimo ginklus. Net Jungtinėse Valstijose tokios nuomonės laikosi trys iš dešimties apklaustų gyventojų, o Britanijoje - keturi iš dešimties.

JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) ir britų premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras) yra vertinami neigiamai visose šalyse, išskyrus JAV ir Didžiąją Britaniją.

Tuo tarpu "JT generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas) yra vertinamas teigiamai beveik visose devyniose šalyse, kuriose buvo atlikta apklausa, išskyrus Jordaniją ir Maroką", rodo apklausos rezultatai.

Šis Pew tyrimų centro projektas buvo atliktas JAV, Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Turkijoje, Rusijoje, Jordanijoje, Maroke ir Pakistane vasario 19 - kovo 3 dienomis, vadovaujant bendrovei "Princeton Research Associates".