Pirmadienį grįžęs į Prancūziją, 63 metų Francis Collompas paneigė pirminius Prancūzijos vyriausybės pranešimus, esą jis ištrūko iš nelaisvės tuomet, kai Nigerijos armija puolė jo pagrobėjus, rašo „The Guardian“.

Viešai jis dar nekalbėjo, tačiau pasidalijo savo nuotykiais su šeimos nariais ir prancūzų žvalgybos agentais. Šie pasakojimai buvo perduoti žiniasklaidai. F. Collompas teigė pabėgęs vienas – iš pradžių beveik 5 km ėjęs pėsčiomis, o tuomet važiavęs taksi motociklu. Tai, pasak jo, buvo 11 mėnesių trukusio planavimo ir treniruočių rezultatas. Prancūzas taip pat sugebėjo apkvailinti savo pagrobėjus, apsimesdamas paliegusiu senuku, turinčiu silpną širdį.

F. Collompas, dirbęs vėjo turbinų inžinieriumi, artimiesiems pasakojo, jog stengėsi palaikyti savo fizinę formą, kameroje kasdien nužingsniuodamas po maždaug 14 km. Jis klausėsi vietos radijo, kad pramoktų savo pagrobėjų hausų kalbos. Jis taip pat analizavo jų judėjimą ir elgesio modelius.

Kad išsaugotų proto žvitrumą, F. Collompas paišydavo vėjo generatorių modelius ir planus, naujienų agentūrai „Agence France – Presse“ sakė jo brolis Denisas. F. Collompas priešinosi bandymams atversti jį į islamą ir įtikino savo pagrobėjus, kad po vienos širdies operacijos, atliktos prieš kelerius metus, liko fiziškai ir dvasiškai silpnas.

Savo broliui jis pasakojo, kad vieną šeštadienio rytą liko prausykloje su jauniausiu pagrobėju. Kiti islamistai buvo kitoje pastato dalyje ir prausdamiesi ruošėsi kasdienei maldai.

Kol jaunojo islamisto dėmesys buvo nukreiptas kitur, F. Collompas išslinko iš prausyklos, užrakino savo pagrobėjus namo viduje ir leidosi į kojas. Anot liudijimų broliui ir Prancūzijos žvalgybai, tuomet jis pėsčiomis iškeliavo iš nedidelio Zarijos miestelio Šiaurės Nigerijoje. Netrukus jam pavyko pasigauti taksi motociklą.

Jis paprašė taksi vairuotojo nuvežti į artimiausią policijos nuovadą. F. Collompas atsidūrė didesniame Kadunos mieste ir prisistatė priblokštiems policijos pareigūnams.

Vienas Prancūzijos laikraštis F. Collompo pabėgimą pavadino „vertu Holivudo filmo“.

Ar ši istorija pernelyg neįtikima, kad būtų tiesa? Prancūzijos pareigūnai atmeta svarstymus, esą F. Collompo pasakojimas yra priedanga, kuria siekiama užmaskuoti slaptą susitarimą su pagrobėjais. Žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų - oficialiai paneigtų – neva praėjusį mėnesį buvo sumokėta išpirka už keturis prancūzų įkaitus, kuriuos islamistai buvo pagrobę Malyje.

Prancūzijos pareigūnai tikina, kad su F. Collompo pagrobėjais nebuvo jokių derybų. Jie tvirtina, kad Nigerijos kovotojams nebuvo perduota jokių pinigų ir kad Lagose mainais į prancūzų inžinierių nebuvo paleistas nė vienas islamistų kalinys.

F. Collompą praėjusių metų gruodį iš namų Rimyje, esančiame prie Nigerijos sienos su Nigeriu, pagrobė neaiški grupuotė, pasivadinusi „Ansaru“. Manoma, kad ji susijusi su grupuote „Boko Haram“, kuri yra surengusi virtinę atakų Nigerijoje bei kaimyninėse valstybėse.

F. Collompas ir Nigerijos saugumo pareigūnai neigia pranešimus, jog karinės operacijos prieš sukilėlių grupuotes Šiaurės Nigerijoje tiesiogiai ar netiesiogiai prisidėjo prie jo pabėgimo.