72 metų amžiaus žmogaus teisių gynėjas ir teologas iš buvusios VDR J. Gauckas jau seniai nebegyvena kartu su savo žmona, tačiau nėra išsiskyręs. Pirmąja šalies ponia po kovo 18-ąją įvyksiančių rinkimų turėtų tapti jo ilgametė gyvenimo draugė - 52 m. žurnalistė Daniela Schadt.

Vokietijos valdančiosios Krikščionių socialinėje sąjungoje (CSU) šeimos politiką kuruojantis Norbertas Geisas teigia, kad tokia situacija nederama. „Pats ponas Gauckas turėtų būti suinteresuotas kuo greičiau išspręsti savo santykių problemą, kad ateityje nekiltų nesusipratimų“, - sakė jis „Passauer Neuen Presse“.

Šie priekaištai sukėlė Laisvosios demokratų partijos (FDP) deleguoto užsienio reikalų ministro G.Westerwelle pasipiktinimą. Pasak jo, netoleruotinas kišimasis į asmeninį J.Gaucko gyvenimą. Homoseksualios orientacijos ministras pabrėžia, kad Vokietija yra moderni šalis ir tokioms diskusijoms neturi būti vietos.

Kandidato gyvenimo draugė D.Schadt nekomentuoja poros asmeninio gyvenimo ir sako, kad dar per anksti kalbėti apie jos laukiančią pirmosios šalies ponios rolę.

DELFI primena, kad Vokietijoje prezidentą renka Federalinis susirinkimas - konstitucinė institucija. Ji specialiai šaukiama valstybės vadovui rinkti. Dėl vieningai valdančiųjų pasirinkto kandidato J.Gaucko Federalinis susirinkimas balsuos kovo 18-ąją.

Aukščiausias Vokietijoje valstybinis postas liko laisvas, kai vasario 17-ąją po virtinės skandalų ir prokurorų įsikišimo atsistatydino Christianas Wulffas.

J.Gauckas kandidatu į prezidentus buvo ir 2010 m., tačiau tuomet jį įveikė Ch.Wulffas.