Čekijos prezidentas Milošas Zemanas nuo spalio 10-osios gydomas intensyviosios terapijos skyriuje, kur buvo išgabentas praėjus vos dienai po to, kai jo ministras pirmininkas ir artimas sąjungininkas Andrejus Babišas netikėtai pralaimėjo rinkimus. Remiantis šalies Konstitucija, jis vienintelis gali nuspręsti, kas vadovaus naujai vyriausybei, tačiau nuo pat rinkimų savaitgalio apie prezidento sveikatos būklę teikiama labai miglota informacija.

Pirmą kartą nuo tada, kai Čekijoje 1989 metais buvo nuverstas komunizmas praktiškai nėra jokios informacijos apie šalies prezidento sveikatą. Tai tikrai neįprasta situacija Europos Sąjungai ir NATO priklausančiai šaliai. Konspiracijos teorijų entuziastai tiesiog eina iš proto. 10,7 mln. gyventojų turinti Vidurio Europos šalis – nežinios įkaitė.

Ir šiame vakuume parlamentas ieško būdų, kaip nuo posto nušalinti prezidentą, o jo atstovas spaudai, buvęs žurnalistas Jiri Ovcacekas tvirtina, kad viskas su anksčiau daug rūkusiu ir alkoholio nevengusiu viršininku yra gerai.

Anot atstovo, M. Zemanas pakankamai sveikas dirbti, jis esą aktyviai seka visus įvykius ir stebi situaciją. 77 metų Čekijos prezidentas serga diabetu, skundžiasi kojų neuropatija – būtent dėl šios būklės teko persėsti į neįgaliojo vežimėlį. Praeitą savaitę prezidento administracija išplatino pranešimą, kad M. Zemanas paskyrė naują teisėją, o vėliau pripažino, kas paskyrimas buvo pasirašytas dar prieš prezidentui atsiduriant ligoninėje.

Milošas Zemanas

J. Ovcacekas žurnalistams sakė, kad prezidentas paprašė knygos apie Winstoną Churchillį, o pietums užsisakė dešrelių. M. Zemano žmonos elgesys pasiuntė kardinaliai priešingą žinutę – juodai vilkinti ir tamsiais perlais pasipuošusi pirmoji Čekijos ponia per keistą ir retą pasirodymą viešumoje paprašė žiniasklaidos susilaikyti nuo spekuliacijų apie jos sutuoktinio sveikatą.

„Galiu patvirtinti tik tai, kad jam taikomas gydymas, kuriam reikia laiko. Dabar mano didžiausias noras, kad vyras pasveiktų“, – sakė Čekijos vadovo sutuoktinė.

Dabartinė situacija standartinį porinkiminį procesą, skirtą suburti naują vyriausybę, pavertė keistu spektakliu, kurio aktoriai – nerenkami pareigūnai iš prezidento administracijos – tikrina šalies demokratijos ribas.

Pačiame centre – M. Zemano administracijos kancleris Vratislavas Mynaras, kurį opozicijos partijos praeityje ne kartą kritikavo dėl bandymų paveikti konkrečių bylų baigtį, vengiant aiškiai deklaruoti turimą turtą ir trukdant Čekijos žvalgybos tarnyboms dirbti savo darbą. Žinoma, V. Mynaras neigia savo kaltę, o kritiką atmeta kaip politiškai motyvuotą.

„Nemanau, kad prezidento administracija su prezidentu konsultuojasi dėl kiekvieno žingsnio. Nemanau, kad jis pritaria viskam, kas daroma. Kalbant apie kolegas, artimiausią aplinką, prezidentas tikrai nėra gerose rankose“, – praeitą savaitę kalbėjo šalies parlamentų aukštųjų rūmų lyderis Milošas Vystrčilas.

Nesutarimai įgavo dar didesnį pagreitį, kai žemųjų parlamento rūmų pirmininkas Radekas Vondračekas pareiškė spalio 14 dieną aplankęs M. Zemaną ligoninėje. Pirmininko teigimu, prezidentas sukvietė ministrų kabineto inauguracinį posėdį – tą pačią dieną, kai pirmą kartą turėtų rinktis naujasis parlamentas net jeigu M. Zemanas ir nebūtų priėmęs tokio sprendimo.

Apsilankymas ligoninėje kaip reikiant supykdė prezidentą gydančius medikus, kuriems neleista kalbėti apie šalies vadovo sveikatą. Buvo nuspręsta stiprinti apsaugą. Naujų klausimų kilo ir visuomenei. Senatas ligoninės pareikalavo skubiai suteikti informaciją.

Andrejus Babišas

M. Zemano politikai nepritariančių partijų vadovaujami aukštieji parlamento rūmai ligoninės atsakymą – tai tebuvo bendro pobūdžio pareiškimas, esą, M. Zemanas serga ir negali dirbti – priėmė kaip pagrindą inicijuoti procedūrą, kaip nušalinti prezidentą nuo pareigų.

Tokiai iniciatyvai įsigalioti prireiks savaičių: jai turės pritarti abu parlamento rūmai ir turės būti nustatytas terminas, kiek ilgai dar M. Zemanas išlaikys turimus įgaliojimus. Tai ir teisėjų skyrimas, malonės suteikimas kaliniams ir centrinio banko valdybos tvirtinimas.

Tarsi to dar būtų per mažai, šalies policija pradėjo tyrimą dėl galimų „nusikaltimų prieš respubliką“. Tik įtariamieji neįvardijami, o tyrimo detalės neviešinamos.

Dėmesys nukrypo į V. Mynarą, kuris, kaip nurodė parlamento pirmininkas, padėjo jam susiorganizuoti apsilankymą ligoninėje. Net A. Babišas V. Mynaro veiksmus pavadino nepriimtinais ir paragino atsistatydinti.

V. Mynaras teigia nepadaręs nieko neteisėto.

„Čekijos respublikos prezidentas yra Milošas Zemanas, kuris mane ir paskyrė į šias pareigas. Jis vienintelis, galintis mane atleisti“, – pareiškė V. Mynaras.

Parodytas vaizdo įrašas

Čekijos prezidento M. Zemano, kuris jau 11 dienų yra gydomas intensyvios terapijos skyriuje, kanceliarija ketvirtadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip sergantis šalies lyderis pasirašo kažkokį dokumentą.

Šis vaizdo įrašas yra pirmas, kuriame nufilmuotas M. Zemanas po to, kai žiniasklaida parodė, kaip iš pažiūros sąmonės netekęs prezidentas yra vežamas į ligoninę.

M. Zemanas buvo hospitalizuotas spalio 10-ąją, kitą dieną po parlamento rinkimų.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad prezidentui smarkiai sutrikusi kepenų veikla, o pirmadienį ligoninė paskelbė, kad prezidentas negali eiti pareigų.

Vratislavas Mynaras

Minėtas įrašas buvo nufilmuotas spalio 14 dieną, kai M. Zemanas pasirašė rezoliuciją dėl naujo parlamento sušaukimo į pirmą posėdį lapkričio 8 dieną.

Įraše languotą pižamą dėvintis ir skaitymo akinius užsidėjęs M. Zemanas guli lovoje, o šalia jo būriuojasi jo padėjėjai ir parlamento pirmininkas R. Vondračekas.

Nė vienas iš jų nedėvėjo apsauginės kaukės, nepaisant griežtų suvaržymų Čekijos ligoninėse dėl COVID-19. Ligoninė taip pat pranešė, kad R. Vondračekas neturėjo gydytojų leidimo aplankyti prezidentą.

„Tai yra vėliausia galima data“ pagal konstituciją, įraše girdėti M. Zemano žodžiai R. Vondračekui.

„Ar žinote Vokiečių patarlę „Zeit gewonnen, alles gewonnen“ (laimėti laiko reiškia laimėti viską)?“ – paklausė jis.

Milošas Zemanas

Iš pradžių M. Zemanas norėjo naujos vyriausybės formavimą pavesti savo politiniam sąjungininkui, milijardieriui dabartiniam premjerui A. Babišui, kokie bebūtų rinkimų rezultatai.

Populisto A. Babišo partija ANO („Taip“), kuriam priklauso ir R. Vondračekas, per rinkimus liko antroje vietoje, nedideliu skirtumu pralaimėjusi trijų centro dešiniųjų partijų aljansui „Kartu“.

Pirmą vietą užėmęs aljansas sudarė koaliciją su kitu aljansu ir užsitikrino 108 mandatus 200 vietų parlamente.

Tuo metu Čekijos senatoriai pradeda procesą, per kurį bus pasitelktas konstitucijos straipsnis, numatantis, kad prezidentui negalint eiti pareigų jo galios perduodamos parlamento pirmininkui ir premjerui.

Šis straipsnis suteikia parlamentui galią balsuojant paskelbti prezidentą „negalinčiu eiti oficialių pareigų“. Tuomet naujasis parlamento pirmininkas – veikiausiai aljanso „Kartu“ narys – atleis A. Babišo vyriausybę ir paskirs jo įpėdinį.