Archangelsko kariniam daliniui komanduojantis majoras įsakydavo čia tarnavusiems jaunuoliams šaltu oru nuogiems stoti į rikiuotę. Kai kariai išsirikiuodavo, jiems vadovaujantys karininkai imdavo matuoti jų penius. „Tas, kurio penis ilgiausias, ryte galės miegoti“, – kaip rašoma vietiniame laikraštyje „Belomorkanal“, paaiškino tada majoras.

Scenarijus ne visada kartodavosi – karininkai sugalvodavo ir kitų būdų, kaip pažeminti jaunus Rusijoje tarnaujančius šauktinius.

Archangelske kilęs skandalas – tai vienas iš daugelio atvejų, įrodančių, kad naujos, modernizuotos Rusijos karinės pajėgos anaiptol nėra tokios išlaisvėjusios, šiuolaikiškos ir disciplinuotos, kaip kad nori Kremlius. Tiek Rusijos sausumos kariuomenėje, tiek kariniame jūrų laivyne ir dabar apstu problemų, susijusių su seksualine prievarta, šiurkščiu elgesiu, o kraštutiniais atvejais – mirtimi.

Nerimą keliantis žūčių rusų kariuomenėje skaičius

Kiek rusų karių žūva atlikdami karinę tarnybą, tiksliai pasakyti neįmanoma, nes Rusijoje, kaip, beje, ir kai kuriose NATO šalyse, šis skaičius laikomas valstybine paslaptimi. Tam tikros spėlionės gali būti grindžiamos nebent Rusijos finansų ministerijos parengtomis lentelėmis, įtrauktomis į šį rudenį Rusijos gynybos ministerijos pateiktus sudaromos draudimo bendrijos konkurso dokumentus. Tos lentelės, kaip rašoma laikraštyje „Vedomosti“, nepaneigiamai įrodo, kad 2012–2016 metais eidami karinę tarnybą žuvo 3 035 rusų kariai. Jokioje kitoje šalyje su karių žūtimis susiję duomenys nėra tokie bauginantys. Negalima pamiršti, kad ši statistika liudija apie padėtį Rusijos kariuomenėje, kai šalis formaliai nėra įsitraukusi į jokį karą.

Konkrečių tyrimų duomenys, be kita ko, teikia tam tikrų įžvalgų apie Rusijos dalyvavimą Ukrainoje vykstančiame kare: juk vien oficialiais kanalais skelbiamas žuvusių Rusijos karo prievolininkų, savanorių ir karininkų skaičius 2014 metais, t. y. tada, kai Ukrainoje prasidėjo karas, išaugo 32,6 proc.

Kai kurių žuvusiųjų artimieji sutiko papasakoti apie karininkų daromą žiaurų spaudimą, kurio imamasi siekiant priversti jaunuolius „savanoriškai“ kariauti Ukrainos rytuose. Rusijos gynybos ministerijos tvirtinimu, karių gyvybes nusinešdavę nelaimingi atsitikimai – dažniausiai nuo tarnybos laisvu laiku, be to, už karinio dalinio ribų įvykdavę incidentai.

Kita tiesa apie naująsias Rusijos ginkluotąsias pajėgas

Majoro patyčios Archangelske tarnavusių karių atžvilgiu tėra vienas iš daugelio pastaruoju metu viešumon iškilusių rimtų pažeidimų.

Štai elitinėje divizijoje „Kantemirovskaja“ tarnavęs jaunuolis Ilja Kačurinas neva nuskendo, nes, esą, vienas valdė tanką. Apie tokią sūnaus žūties priežastį buvo pranešta karinę tarnybą atlikusio jaunuolio tėvams. Tik jie kuo puikiausiai žinojo, kad sūnus nebuvo tankistas.

Trys oro desanto pajėgose tarnavę kariai neva žuvo per pratybas, kai neišsiskleidė jų parašiutai.

Keturiolika asmenų patyrė sužalojimų per Tuloje įvykusias masines peštynes, kilusias, kai kariai puolė vienas kitą apsiginklavę peiliais ir lazdomis.

Penki Nacionalinės gvardijos kariai žuvo Čečėnijoje: jie tapo vieno ten tarnavusio karo prievolininko iš Dagestano paleistų kulkų aukomis.

„Karius nuodija, jie skęsta, yra mušami“, – skelbia nepriklausomas kanalas „Dožd“.

„Priežasčių mus mušti visada atsiranda“, – tvirtino Rusijos karo prievolininkai leidiniui gazeta.ru, paaiškėjus apie dar keleto karių žūtis.

„Užuot pasirūpinusios, kad karinę tarnybą atliekantys jaunuoliai būtų išmokyti kariauti ir išgyventi karo sąlygomis, dešimtimis milijonų skaičiuojamas sumas karinės institucijos skiria žaidimams ir šou“, – anot Kremliui palankiam life.ru sakė rusų ekspertai.

Rusijos gynybos ministerija žarsto pareiškimus, esą, mirtimi ir sunkiais sužalojimais pasibaigiančių atvejų skaičius dabar gerokai mažesnis, palyginti su paskutinio praeito amžiaus dešimtmečio rodikliais, be to, jis nėra didelis turint omeny ir tai, kad karinėse pajėgose iš viso tarnauja maždaug 1,4 mln. šauktinių, savanorių ir karininkų.

Kad ir ką skelbtų oficialūs šaltiniai, majoras iš Archangelsko privalo žinoti, kad 2017 metais joks karys neprivalo taikstytis su bet kuo.

Sisteminės patyčios karių atžvilgiu

Seksualinio pobūdžio patyčių aukomis tapdavo ypač svarbioje karinėje bazėje Severodvinske prie Baltosios jūros tarnaujantys kariai.

„Vykstant taktiniams mokymams prieš vakarinę patikrą majoras įsakydavo sargybos padalinio kariams nuogiems, tik su tam tikra karine amunicija, įskaitant diržą su durtuvu, taip pat šalmą, stoti į rikiuotę“, – nurodoma rašytiniame karių pateiktame skunde ir priduriama, kad jiems išsirikiavus majoras įsakydavo sargybos karininkui išmatuoti visų jų penių ilgius.

Karininkai šią procedūrą vadino fiziniais tyrimais. Ji kas vakarą buvo kartojama su vis kitais sargybos padaliniais. Patyčios vyko šių metų balandį.

Po kelių dienų karininkai dar labiau suįžūlėjo, pavyzdžiui, įsakydavo kariams „stovėti tiesiai“. Pagal tokią komandą kariai turėdavo patirti erekciją.

„Majoras reikalavo, kad mes karo prievolę atliekančiųjų akivaizdoje atlikinėtume įvairius nešvankius seksualinio pobūdžio judesius“, – prisipažino vietinio Rusijos laikraščio „Belomorkanal“ kalbintas karys.

Karių, tvirtinančių, kad buvo verčiami užsiiminėti prostitucija, skundų buvo gauta ir iš kitų padalinių.

Pažadas apginti karius

Kaip šiais metais šaltinių Kremliuje turinčiam leidiniui life.ru tvirtino Generalinio štabo vadas generolas Valerijus Gerasimovas, kai kuriuose daliniuose tarnaujantys kariai buvo paversti jokių teisių neturinčiais vergais. Pasak generolo, „Gynybos ministerija įsipareigojo pasirūpinti, kad kitais metais būtų imtasi atitinkamų įstatymo įtvirtinimo, taip pat tvarkos ir karinės drausmės užtikrinimo priemonių“.

„Dėl patiriamo krūvio ir jokių normų neatitinkančios darbo dienos kariai patiria psichologinius sukrėtimus, gana dažnai privedančius prie nusikaltimų“, – tvirtino psichologė Svetlana Lapina kalbėdama su to paties laikraščio žurnalistu.

Sergejus Šoigu, Valerijus Gerasimovas

Kariai atkeršijo majorui

Grįžę iš Archangelsko kariai papasakojo savo artimiesiems apie kariuomenėje patirtas patyčias. Jie ir jų šeimos susivienijo ir bendromis pastangomis parašė 23 puslapių apimties skundą, o tada išsiuntė jį į vietinio laikraščio redakciją. Kreipdamiesi į visuomenės informavimo kanalą, kariai galėjo būti tikri, kad su skundo turiniu susipažins ir vadovybė.

Žeminančią savo patirtį atskleidusių karių pavyzdžiu netrukus pasekė ir kiti. Vieni papasakojo, kaip buvo kankinami sukeliant elektrošoką, kiti atskleidė, kad buvo verčiami gyventi ir valgyti tualete.

„Per visą karinės tarnybos laikotarpį nuolat patirdavome pažeminimą, seksualines patyčias, grasinimus. Majoro elgesys buvo ypač žeidžiantis“, – rašė kariai. Pulko vadui buvo pareikšti kaltinimai netinkamų metodų slėpimu.

Majoro elgesys buvo ištirtas. Praeitą savaitę karinė komisija paskelbė jam ketverių metų baudžiamojo pobūdžio tarnybos nuosprendį. Šis sprendimas jau apskųstas apeliacine tvarka.