„Kadangi netrukus įsigalios draudimas keliauti, supratau, kad turiu vykti dabar, nes kitos galimybės, ko gero, nepasitaikys“, – sakė Virdžinijos valstijos gyventojas Nicholasas Burkheadas ir nuoširdžiai apgailestavo, kad nebeturi laiko bent kiek pramokti korėjietiškai iki draudimo apsilankyti šalyje įsigaliojimo.

N. Burkheado, kaip ir kitų aistra kelionėms užsikrėtusių amerikiečių, nuo troškimo aplankyti Šiaurės Korėją neatbaido nei arešto ar įkalinimo totalitarinio režimo šalyje grėsmė, nei su nerimu reiškiama tikimybė, kad Pchenjanas gali tapti branduolinio karo placdarmu.

Penktadienį, per kasmet organizuojamas jungtines JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas, Pchenjanas paleido tris trumpo nuotolio balistines raketas į Korėjos pusiasalį ir Japoniją skiriančią jūrą.

Keliones draudžiantis potvarkis JAV buvo išleistas praėjus mėnesiui po paslaptingos Otto Warmbiero mirties. Šis Šiaurės Korėjoje lankęsis 22-ejų metų koledžo studentas iš Ohajo valstijos po beveik pusantrų metų kalėjimo buvo grąžintas tėvams komos būsenos, iš kurios taip ir neatsigavo.

Tam tikrais atvejais draudimas gali turėti išimčių. Sprendimas dėl jų taikymo – JAV valstybės departamento prerogatyva. Viena iš grupių, kurioms tokios išimtys gali būti pritaikytos, – žurnalistai.

Nepaisant pastaruoju metu tarp valstybių kilusios įtampos ir reguliariai skelbiamos informacijos apie raketų bandymus, turistų į Šiaurės Korėją visada atsiranda. Vis dėlto į pastarąjį reisą buvo išpirktai kiek mažiau bilietų nei įprastai: į Šiaurės Korėją skrendančiu lėktuvu keliavo aštuoni amerikiečiai – vieni iš paskutiniųjų, galinčių ten vykti su turistinėmis vizomis.

„Gaila, kad bus atimta galimybė ten nuvykti ir patenkinti savo smalsumą, o ypač gaila dėl Šiaurės Korėjos gyventojų, kurie nebeturės progos savomis akimis pamatyti, kaip atrodo turistai iš JAV“, – sakė Simonas Cockerellas, vienas iš lėktuvo bilietą įsigijusių amerikiečių.

S. Cockerellas yra Pekine įkurtos kelionių įmonės „Koryo Tours“, padedančios turistams patekti į Šiaurės Korėję, vadovas.

Pastarasis skrydis – jau 165 S. Cockerello kelionė į atsiskyrėlišką šalį.

„Galų gale, žmonės juk nesiskiria“, – sakė Vašingtone gyvenantis Ali Karimas.

A. Karimas yra buvęs gydytojas, dabar keliaujantis po pasaulį ir skelbiantis vienybės idėją. Jis sakė, kad būsimas draudimas privertė jį net keliais mėnesiais paankstinti planuotą kelionę į Šiaurės Korėją.

JAV valstybės departamentas jokios į Šiaurės Korėją vykstančių amerikiečių statistikos nesudarinėja, tačiau remiantis kelionių organizatorių pateiktais duomenimis, kasmet šią šalį aplanko maždaug keli šimtai JAV pasus turinčių asmenų.