Demonstracijos dalyviai nešėsi nuotraukas savo giminaičių, tarp jų ir vaikų, mirusių nuo vėžio, kurį, jų įsitikinimu, sukėlė užterštumas. Maždaug prieš 20 metų gydytojai pastebėjo, kad Neapolio priemiesčiuose žymiai padaugėjo susirgimo vėžiu atvejų. Nuo tada šia liga rajone sergančių moterų padaugėjo 40 proc., vyrų - 47 procentais.

Vietos gyventojai rajoną, esantį pietų Italijoje, tarp Neapolio ir Kazertos, dėl deginant šiukšles susidarančių toksiškų atliekų vadina "mirties trikampiu". Manoma, kad per pastaruosius 20 metų čia buvo išmesta ir sudeginta apie 10 mln. tonų pramonės atliekų.

Anot aplinkosaugos grupės "Legambiente", surengusios šeštadienio protesto akciją, už nelegalų šiukšlių suvertimą "mirties trikampyje" yra atsakingos apie 440 įmonių iš šiaurės ir vidurio Italijos.

Vienas iš demonstrantų reikalavimų - nedelsiant išvalyti užterštą teritoriją. Italijos vyriausybė jau paskelbė pradėjusi stambų projektą, kuriuo siekiama uždaryti nelegalius sąvartynus ir likviduoti jų padarinius.

Aktyvistai-ekologai ir vietos gyventojai pietų Italijoje vis randa naujų nelegalių sąvartynų. Manoma, kad Kamora išsidera naudingų kontraktų, pagal kuriuos išvežamos šiukšlės, daugiausia iš tokių sąvartynų.

Šiukšlių išvežimą ir utilizavimą kontroliuoja Neapolio mafija, ji tradiciškai uždirba iš šiukšlių išvežimo ir pigių sąvartynų. Italijoje teigiama, kad mafija darė viską, kad sabotuotų valdžios pastangas statyti naujus sąvartynus ir modernizuoti pramonę, ir dėl tokio sabotažo reguliariai kyla "šiukšlių krizės".

Šiame mieste periodiškai kaupiasi kalnai šiukšlių, daugiausia dėl to, kad šiukšlių tiesiog nėra kur išvežti: sąvartynai miesto pakraščiuose perpildyti.