Pasak jo, iki 2006 metų liepos visi nauji pasai bus su kompiuteriniais lustais ir nuotraukos atpažinimo duomenimis.

2008 metų pabaigoje jau teks apklausti daugiau kaip po puspenkto milijono žmonių, norinčių įsigyti dar naujesnius pasus, kuriuose bus įvedami ne tik nuotraukos atpažinimo duomenys, bet ir tokie biometriniai duomenys kaip pirštų atspaudai bei akies rainelės raštas.

"Kitas etapas bus pirštų atspaudų įvedimas į pasus... Taigi mums teks didinti apklausiamųjų asmenų skaičių nuo 600 tūkstančių 2006 metų pabaigoje iki daugiau kaip 4,5 milijono 2008 metų pabaigoje", - aiškino B.Herdanas apie darbus, kurie laukia jo vadovaujamos tarnybos po 2006 metų.

Į apklausą bus kviečiami visi pirmą kartą gaunantys pasus, taip pat asmenys, kurių pasų galiojimo laikas baigėsi, pametusieji pasus arba nukentėjusieji nuo vagių.

"Įstatymų besilaikančiam asmeniui apklausti pakaks 10 minučių, kitiems - gali būti ir kitaip", - sakė B.Herdanas.

Jo nuomone, tokiomis priemonėmis galima bus kontroliuoti nelegalią migraciją, organizuotą nusikalstamumą, finansines machinacijas. Tiesa, kovoje su terorizmu vargu ar tai padės.

Didžiojoje Britanijoje pernai taip pat buvo pranešta, jog kuriama ribota pasų apklausos sistema - tam tikra infrastruktūra, kuri gali tapti asmens tapatybės kortelių įvedimo sistemos dalimi.

Ministro pirmininko Tony Blairo vyriausybė tvirtina, kad tapatybės kortelių sistema padės kovoti su terorizmu, nelegalia migracija, organizuotu nusikalstamumu.

Idėją kritikuojantys politikai ir piliečių teisių gynimo grupės teigia, kad tokia sistema būtų per brangi, įstatymai netobuli, bus pažeidžiamas asmens privatumas.

Antradienį Didžiosios Britanijos bendruomenių rūmai kaip tik svarstys tapatybės kortelių (ID cards) leidybos juridinius klausimus.