64 metų U. Makejaus mirties praėjusį mėnesį aplinkybių Baltarusijos valdžia nepaviešino.

Iki naujojo paskyrimo 57 metų S. Aleinikas dirbo užsienio reikalų ministro pirmuoju pavaduotoju ir atstovavo Baltarusijai Jungtinėse Tautose, Vatikane ir Didžiojoje Britanijoje.

Po U. Makejaus staigios mirties pasigirdo kalbų apie galimą nužudymą, nes jis buvo linkęs palaikyti geresnius santykius su Vakarų šalimis.

Kai kurios žiniasklaidos priemonės ir stebėtojai – nepateikdami įrodymų – spėjo, kad U. Makejų galėjo nunuodyti Baltarusijos pagrindinės sąjungininkės Rusijos saugumo agentūros. Rusija nepatikliai stebėjo U. Makejaus pastangas derėtis dėl draugiškų santykių su Vakarais atnaujinimo.

S. Aleiniko paskyrimas galėtų rodyti, kad A. Lukašenka nori mažinti Rusijos įtaką, sakė vienas baltarusių opozicijos lyderių Pavelas Latuška, kuris yra dirbęs Baltarusijos Užsienio reikalų ministerijoje.

„Aleinikas yra visiškai atsidavęs sistemai, bet tuo pačiu metu jis yra žmogus, linkęs pradėti tam tikrą bendravimą su Vakarais“, – naujienų agentūrai AP sakė P. Latuška.

„Aleiniko paskyrimas galėtų rodyti Lukašenkos troškimą mažinti Rusijos įtaką ir labiau bendrauti su Vakarais“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją