„Visus kinus abiejose Taivano sąsiaurio pusėse turėtų sieti bendro tikslo jausmas ir dalyvavimas Kinijos valstybės atjaunėjimo šlovėje“, – citavo Kinijos lyderį valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Xi Jinpingas taip pat sakė, kad šalies ekonomika tapo „atsparesnė ir dinamiškesnė nei anksčiau“.

2023 m. Xi Jinpingas susidūrė su iššūkiais, vadovaudamas šaliai, kurios ekonomika pagal didumą yra antra pasaulyje. Jo administracija stengėsi išlaikyti ekonomikos atsigavimą po varginančios nulinės COVID politikos, kurios prieš metus buvo sparčiai atsisakyta.

Xi Jinpingas sakė, kad 2023 m. ekonomika „atlaikė audrą“ ir tapo „atsparesnė ir dinamiškesnė nei anksčiau“, jo Naujųjų metų kalbą transliavo valstybinis kanalas CCTV.

Kinijos augimą stabdė ir rekordinis jaunimo nedarbas bei nesitraukianti skolų krizė itin svarbiame nekilnojamojo turto sektoriuje. Sekmadienį paskelbti oficialūs skaičiai rodo, kad gruodį visoje šalyje gamybos nuosmukis paspartėjo, ji traukėsi trečią mėnesį iš eilės. Pasak analitikų, Pekinui gali būti sunku pasiekti užsibrėžtą maždaug 5 proc. metinio augimo tikslą, mažiausią per daugelį metų.

Xi Jinpingas: Kinijos ir Rusijos ryšiai 2023 m. tapo tvirtesni

Xi Jinpingas, apsikeitęs Naujųjų metų sveikinimais su kolega Vladimiru Putinu, dar pareiškė, kad 2023 m. Kinijos ir Rusijos ryšių pamatas tapo dar tvirtesnis, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Pekinas ir Maskva yra ištikimos sąjungininkės, jų santykiai dar sustiprėjo Vakarų šalims atsukus Rusijai nugarą dėl jos karinės invazijos į kaimyninę Ukrainą.

Vladimiras Putinas, Xi Jinpingas

Abi šalis sieja ir asmeniniai dviejų lyderių ryšiai, Xi Jinpingas vadina V. Putiną „geru draugu“.

Pasak valstybinio transliuotojo CCTV, apibendrindamas metus Xi Jinpingas sekmadienį sakė V. Putinui, kad „mūsų santykių materialus ir viešosios nuomonės pamatas tapo tvirtesnis“.

„Per šimtmetį nematytų pokyčių ir neramios regioninės bei tarptautinės padėties akivaizdoje Kinijos ir Rusijos santykiai išlaiko sveiką ir stabilią plėtrą ir tvirtai vystosi teisinga kryptimi“, – sakė Xi Jinpingas. „Mums bendrai vadovaujant, abipusis politinis pasitikėjimas tarp šalių toliau didėja, strateginis koordinavimas tapo glaudesnis, siekiant naujų rezultatų tęsiamas abipusiai naudingas bendradarbiavimas“, – cituojamas Kinijos vadovas.

Xi Jinpingas pabrėžė, kad dvišalės prekybos apimtys viršijo 200 mlrd. dolerių anksčiau nei tikėtasi, Pekinas nekantriai laukia 75-ųjų dvišalių santykių užmezgimo metinių 2024 metais.

Per Rusijos ministro pirmininko Michailo Mišustino vizitą Pekine šį mėnesį Xi Jinpingas sakė, kad glaudūs ryšiai su Maskva yra „strateginis pasirinkimas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją