Ministrės pirmininkės nėštumas buvo stebimas visame pasaulyje ir daug kas tikisi, kad 37 metų vyriausybės vadovė taps motinystės derinimo su politiniu vadovavimu pavyzdžiu.

Praėjusį kartą išrinkta ir savo pareigas einanti valstybės lyderė gimdė 1990 metais – tai buvo velionė Benazir Bhutto, Pakistano premjerė. Ji tuomet pagimdė dukrą Bakhtawar.

J. Ardern, kurios terminas gimdyti suėjo birželio 17-ąją, iš anksto nesakė, ar jos pirmagimis bus berniukas, ar mergaitė.

Atstovas sakė, kad J. Ardern partneris Clarke'as Gayfordas prieš pat šešias ryto nuvežė ją į Oklando miesto ligoninę ir kad ji tuo metu jau gimdė.

Ministro pirmininko pareigas perėmė vicepremjeras Winstonas Petersas. J. Ardern planuoja pasiimti šešias savaites atostogų, o paskui grįžti į darbą.

Tačiau buvo sutarta, kad su J. Ardern vis tiek bus konsultuojamasi dėl svarbių sprendimų, įskaitant nacionalinio saugumo klausimus. Ji yra išreiškusi įsitikinimą, kad vyriausybė jai nedalyvaujant toliau sklandžiai dirbs.

J. Ardern paskelbė pranešimą, kad tikisi „pasidalyti geromis naujienomis“, bet paskui kažkiek laiko ramiai praleisti su šeima.

Oklando universiteto politologijos profesorė Jennifer Curtin sakė, jog ministrės pirmininkės nėštumas turi simbolinę svarbą, nes parodė visoms politinėms partijoms visame pasaulyje, kad gerai turėti jaunesnio amžiaus kandidačių moterų.

Pasak profesorės, moterys dažnai būna vyresnio amžiaus, kai žengia į politiką. Kitose srityse moterys motinystę ir apmokamą darbą derina dešimtmečius, bet tai tik neseniai, dėl tėvų apmokamų atostogų, tapo lengviau tvarkoma.

„Mano nuomone, jei ji taps pavyzdžiu, bus vertinga tai, kaip ji paverčia norma motinystės ir dalyvavimo darbo rinkoje bei politikoje derinimą“, – pažymėjo J. Curtin.

Pasak jos, gerąją pusę turi ir C. Gayfordo planai tapti pagrindiniu kūdikio globėju, kai J. Ardern grįš į darbą. C. Gayfordas veda televizijos laidą apie žvejybą.

Anksčiau šį mėnesį paklausta, kaip jai su partneriu sekasi išrinkti būsimam kūdikiui vardą, J. Ardern atsakė: „Baisiai. Turite kokių pasiūlymų?“