Pirmadienį A. Leadsom turėjo atsiprašyti konkurentės už savo žodžius, pasakytus interviu laikraščiui „The Times“. Pokalbyje su leidinio žurnalistu A. Leadson iš esmės leido suprasti, jog tai, kad ji turi tris vaikus, suteikia jai pranašumą prieš bevaikę T. May. Pareiškusi, kad T. May „galbūt turi dukterėčių ir sūnėnų“, A. Leadsom pabrėžė: „Bet aš turiu vaikų, kurie turės savo vaikų, tapsiančių ateities dalimi“.

Kai žiniasklaida ir politikai ėmė kritikuoti energetikos viceministrę už tokį netaktišką išpuolį, A. Leadsom atsiprašė oponentės. Pranešama, kad T. May atsiprašymą priėmė.

Ketvirtadienį įvyko deputatų konservatorių balsavimas, turėjęs išaiškinti du pretendentus į partijos lyderio postą. Finalininkėmis T. May ir A. Leadsom. T. May parėmė 199 parlamentarai konservatoriai, A. Leadsom - 84. Kadangi šiuo metu toriai yra valdžioje, kovojama ne tik dėl aukščiausios vietos partijos hierarchijoje, bet ir dėl Jungtinės Karalystės ministro pirmininko posto.

Iki šiol šiuos postus Didžiosios Britanijos istorijoje buvo užėmusi tik viena moteris - Margaret Thatcher. Ji vadovavo vyriausybei nuo 1979 iki 1990 metų.

Dabar klausimą, kas vadovaus partijai ir vyriausybei, spręs jau ne 331 torių frakcijos Bendruomenių Rūmuose deputatas, o visi 150 tūkstančių Konservatorių partijos narių. Jie turės beveik du mėnesius pareikšti savo nuomonei paštu. Naujosios partijos lyderės ir premjerės vardas turi būti paskelbtas iki rugsėjo 9-osios.

Rinkimų prireikė todėl, kad dabartinis ministras pirmininkas Davidas Cameronas birželio 24-ąją pareiškė atsistatydinąs. Tokį sprendimą jis priėmė po birželio 23-iosios referendumo, per kurį 51,9 procento britų balsavo už šalies pasitraukimą iš ES. Pats D. Cameronas agitavo likti Europos Sąjungoje.

T. May: „Brexit“ reiškia „Brexit“ ir jis bus sėkmingas

Theresa May laikoma favorite pakeisti Davidą Cameroną prie Didžiosios Britanijos vyriausybės vairo, pirmadienį pažadėjo, kad jei bus išrinkta, išves šalį iš Europos Sąjungos, atmesdama raginimus ignoruoti „Brexit“ referendumo rezultatus.

„Brexit“ reiškia „Brexit“, ir mes tai sėkmingai įgyvendinsime“, – sakė vidaus reikalų ministrė per televiziją.

„Nebus jokių bandymų likti ES, jokių mėginimų sugrįžti į bloką pro užpakalines duris“, – pridūrė ji.